Na graničnom prelazu iz Kanade u SAD uhapšen je Srbin Goran Pavić na osnovu poternice koju je za njim raspisao Interpol zbog optužbi za ratne zločine počinjene u ratu u Hrvatskoj, javili su u subotu kanadski i američki mediji.
Pavić (42) je u sredu vozio kamion iz Kanade u SAD preko Ambasadorskog mosta, koji spaja kanadski Vindsor i Detroit, kada su službenici kanadske Carinske i granične službe, posle unošenja njegovih podataka u kompjuter, utvrdili da se on nalazi na poternici Interpola.

Na graničnom prelazu iz Kanade u SAD uhapšen je Srbin Goran Pavić na osnovu poternice koju je za njim raspisao Interpol zbog optužbi za ratne zločine počinjene u ratu u Hrvatskoj, javili su u subotu kanadski i američki mediji.
Pavić (42) je u sredu vozio kamion iz Kanade u SAD preko Ambasadorskog mosta, koji spaja kanadski Vindsor i Detroit, kada su službenici kanadske Carinske i granične službe, posle unošenja njegovih podataka u kompjuter, utvrdili da se on nalazi na poternici Interpola. Vlasti nisu objavile gde je Pavić trenutno nastanjen. Preko Interpola je kontaktirano sa hrvatskim MUP-om i utvrđeno je da je Pavić osoba za kojom se traga zbog zločina nad hrvatskim civilima.
Posle razgovora s američkim saveznim tužiteljem i imigracionom službom, Pavić je u petak uhapšen i predat Carinskoj i graničnoj službi, čime je počeo postupak njegovog izručenja Hrvatskoj. Šef odeljenja hrvatskog MUP za odnose sa medijima Krunoslav Borovec potvrdio je u subotu uveče za agenciju Hina da je Pavić uhapšen i da mu je određen ekstradicioni pritvor. On je dodao da sada hrvatsko ministarstvo pravosuđa treba da zatraži njegovo izručenje.
Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru u maju 2006. podiglo je optužnicu protiv Gorana Pavića i grupe okrivljenih zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Oni se terete da su od 10. oktobra 1991. do aprila 1992, pošto su JNA i srpske paravojne formacije okupirale Sotin, „uspostavili okupacionu vlast radi etničkog čišćenja“ tog mesta. Kako se navodi u optužnici, hrvatske civile su ubijali, tukli, zastrašivali, zatvarali, terali na prinudni rad, pljačkali i odvodili ljude. Za 35 civila ni danas ne zna se gde su, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari