Policija je juče ujutru uhapsila Pavla Miljkovića (50), direktora preduzeća „Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd“, i Zorana Janjuševića (49), specijalnog savetnika u tom preduzeću, potvrdio je premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Miljković i Janjušević sumnjiče se da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, odnosno da su oštetili preduzeće u iznosu od 800.000 evra. Akciju hapšenja u ranim jutarnjim časovima izveli su pripadnici MUP Srbije i Policijske uprave Beograda, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Pavle Miljković se sumnjiči da je od 1. januara 2006. do 1. januara 2010, uz podstrekavanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja na teret ovog preduzeća radove na kući u Tolstojevoj ulici broj 7, čiji je vlasnik Janjušević. Time je preduzeće oštećeno za 800.000 evra. Premijer Dačić je rekao da je Janjušević sa osobama iz preduzeća koja su bila angažovana na izgradnji te kuće dogovorio da se sve što se na njoj radi, fakturiše na račun preduzeća Kargo.

– Sada se analiziraju dokazi i u narednim danima ćemo videti da li je reč o krivičnom delu – naglasio je Dačić.

Kako Danas saznaje u MUP, Više javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage u ovom slučaju još 2010. godine.

– Tužilaštvo je tražilo da se proveri poslovanje „Kargo logističkog centra brodogradilišta Beograd“. Istragom je utvrđeno da je više od 40 izvođača, umesto na brodogradilištu, radilo na kući Zorana Janjuševića, o trošku preduzeća Kargo. Miljković i Janjušević su uhapšeni juče ujutru u svojim kućama, a potom odvedeni na saslušanje – kažu za Danas u MUP. Kako dodaju, njima će biti određena mera zadržavanja od 48 sati, a potom će biti saslušani pred istražnim sudijom Višeg suda u Beogradu.

– Istraga je sprovedena samo u slučaju poslovanja preduzeća Kargo i sumnje da je ono oštećeno zloupotrebom službenog položaja dvojice uhapšenih. Tužilaštvo, za sada, nije zahtevalo istragu u drugim slučajevima – naglašavaju u MUP.

Inače, Zoran Janjušević je široj javnosti poznat po istrazi koja je vođena protiv njega, Nemanje Kolesara, nekadašnjeg šefa kabineta Zorana Đinđića, i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa „Novi Popovac“ kod Paraćina. Istraga je pokrenuta u aprilu 2004, a Viši sud u Beogradu je obustavio u decembru 2010, kada je predmet prosleđen tužilaštvu na odluku. U vreme raspisivanja tendera za prodaju cementare „Novi Popovac“, predsednik Upravnog odbora bio je Kolesar, a Janjušević visoki funkcioner Vlade Srbije. Oni su, navodno, koristeći službeni položaj i politički uticaj, na tenderu favorizovali preduzeće Brajtenburger nakon čega im je na privatne račune uplaćena višemilionska suma.

Zoran Janjušević je. 2001. bio specijalni savetnik za privredu premijera Zorana Đinđića. Nakon pobune JSO i osnivanja Saveta za državnu bezbednost., postaje njegov član, i čovek zadužen za vezu između BIA i Vlade Srbije. Bio je svedok na suđenju za ubistvo premijera Đinđića.

Slučaj Brodogradilišta

U vreme dok je kao posrednik prodavao paraćinsku Cementaru, Zoran Janjušević „radio“ je i na slučaju Brodogradilišta Beograd. Pretpostavljalo se, naime, da će taj predmet biti obuhvaćen istragom u aferi „stečajna mafija“, najave su stizale i od državnih zvaničnika, ali sve je ostalo na priči. Podsetimo, to preduzeće otišlo je, tvrde glasine, u fingirani stečaj u martu 2001. godine, a najveći poverioci bili su Beogradska banka (tada još aktivna), Fond za razvoj i Trast banka čiji je vlasnik u to vreme bio Vuk Hamović. Iz izvora bliskih Hamoviću, ubrzo se saznalo da je potraživanja Trast banke otkupio Cepter internešenel. Na licitaciji koja je ubrzo raspisana, najbolju ponudu dao je upravo Cepterov OBS holding, registrovan u Švajcarskoj, koji je za 12 miliona evra kupio brodogradilište iz stečaja. Zvanične procene bile su da to preduzeće vredi oko 50 miliona, a stečajni upravnik bio je Janjušević. Specijalno tužilaštvo nikada nije od Trgovinskog suda u Beogradu zatražilo uvid u dokumentaciju iz stečaja Brodogradilišta. M. N. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari