Katarina Rebrača (38), osnivač Dobrotvornog fonda za borbu protiv raka dojke, „Katarina Rebrača“, uhapšena je juče zbog sumnje da je prisvojila 37 miliona dinara iz sredstava tog fonda, namenjenih za humanitarnu pomoć, saopštio je MUP Srbije.

Pored Rebrače, zbog sumnje da su izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja uhapšene su članice upravnog odbora Fonda i agencije Top imidž, Mirjana Hristić (1958) i Slađana Mironija (1964), zatim Tatjana Babac (1972), osnivač agencije Impakt Konsalting iz Beograda i Sandrina Bogunović (1949), iz Centra za kreativno domaćinstvo.

U saopštenju policije navodi se da su osumnjičene od marta 2006. do aprila 2010.godine protivpravno prisvojile novac u iznosu od 37 miliona dinara, koji je na račune Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“, uplaćen od strane donatora radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke. Osumnjičena lica će, uz krivičnu prijavu, biti privedena istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu, navodi se u saopštenju MUP.

Prema nezvaničnim informacijama, Rebrača je registrovala tri preduzeća na ime tri drugarice, dok se one sumnjiče da su fiktivno prikazivale da su za uplaćeni novac nabavljale medicinske aparate, poput mamografa, ali to nisu uradile, već su podizale novac sa računa. Nezvanično, Katarina Rebrača je uhapšena u svojoj kancelariji u Ohridskoj 16 u Beogradu, a osumnjičene su privedene u gradsku policiju, gde im je određeno zadržavanje do 48 sati.

Fond „Katarina Rebrača“ osnovan je u maju 2006 godine, a njegove aktivnosti su započete u septembru iste godine. Na sajtu ove nevladine organizacije navodi se da je Fond za kratko vreme postigao sve kratkoročne ciljeve i da je za realizaciju projekata od septembra 2006. do kraja prošle godine prikupio više od 500.000 evra. Kao realizovani ciljevi navode se podizanje svesti o ranom otkrivanju raka dojke, besplatni pregledi za više od 800 žena, adaptacija i opremanje dela ambulantnog bloka na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i kupovina digitalnih mamografa za onkološke institute u Novom Sadu i Beogradu. Rebrača je poznata javnosti i po brojnim dobrotvornim revijama i humanitarnim balovima koje je organizovala, a sredstva Fondu mogla su da se uplaćuju i preko računa nekoliko banaka.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević izjavio je za B92 da je ta medicinska institucija podržala ideju Katarine Rebrače, ali da njen Fond Institutu za radiologiju nije uplaćivao nikakva finansijska sredstva.

„Institut sa računa fonda Katarina Rebrača na svoj račun tokom prethodnog perioda, od osnivanja do danas, nije dobio nijedan dinar. To je bio razlog da direktor instituta, a to sam ja, Upravnom odboru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije početkom ove godine predloži da se prekine podrška ovog Instituta aktivnostima tog fonda. UO je doneo tu odluku i mi smo o tome upoznali i Fond i sve nadležne“, rekao je Borojević.

Rođena u Njujorku

Katarina Nikol Rebrača je rođena u Njujorku 1973 godine. Kao sedmogodišnjakinja pojavljivala se u filmovima „Anđelo, ljubavi moja“ i „Vašar taštine“ Brajana de Palme. Petnaest godina bavila se manekenstvom da bi se nakon završetka manekenske karijere preselila u Beograd, gde osniva modnu agenciju K models i Dobrotvorni fond za prevenciju raka dojke. Razvedena je i majka jednog deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari