Danska policija uhapsila je juče više od 200 aktivista drugog dana uličnih protesta povodom klimatskih promena, dok su ministri za životnu sredinu na neformalnim razgovorima razmatrali novi globalni sporazum. Policija je sprečila neovlašćene demonstracije koje su planirane ispred gradske luke, saopštio je portparol policije u Kopenhagenu Fleming Stin Munč. Prema njegovim rečima, policija je pronašla noževe i gas maske u kamionu koji je ispao ispred demonstranata.

Saopšteno je i da je oslobođeno gotovo 1.000 aktivista uhapšenih tokom masovnog okupljanja u subotu zahtevajući delotvornu akciju od svetskih moćnika u borbi protiv klimatskih promena. Policija je saopštila da je samo 13 od 968 uhapšenih zadržano u pritvoru.

U subotnjem najpre mirnom maršu učestvovalo je oko 40.000 ljudi. Do nereda je došlo na samom kraju demonstracija kada je policija započela akciju hapšenja, jer je grupa demonstranata počela da demolira zgrade u centru Kopenhagena. Demonstranti su nosili parole na kojima je pisalo „Tražimo klimatsku pravdu“, „Svet želi pravi dogovor“, „Nema planete B“. Predsedavajuća konferencije Koni Hedegard osudila je nerede. Obraćajući se demonstrantima istakla je: „Nema potrebe da nasiljem terate nekoga da čuje vaše zahteve. Ovo je proces gde su vaši pogledi i te kako zastupljeni“.

Tokom razgovora proteklog vikenda EU, Japan i Australija su se pridružili SAD u kritikovanju nacrta globalnog sporazuma koji kaže da velike zemlje u razvoju moraju obuzdati emisije štetnih gasova, ali samo ukoliko imaju na raspolaganju finansijska sredstva. Bogate nacije žele da se zemlje u razvoju obavežu da će ograničiti emisiju štetnih gasova sa ili bez finansijske pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari