Gotovo 7.500 direktora, biznismena i prodavaca uhapšeno je u Zimbabveu jer nisu snizili cene po naređenju vlade pre šest nedelja. Stroge mere predstavljaju deo nastojanja predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da se izvrši naređenje od 26. juna o drastičnom smanjenju svih cena za gotovo polovinu, u cilju da se obuzda nezadrživa inflacija.

Gotovo 7.500 direktora, biznismena i prodavaca uhapšeno je u Zimbabveu jer nisu snizili cene po naređenju vlade pre šest nedelja. Stroge mere predstavljaju deo nastojanja predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da se izvrši naređenje od 26. juna o drastičnom smanjenju svih cena za gotovo polovinu, u cilju da se obuzda nezadrživa inflacija. Policijski zvaničnik rekao je da je privedeno 7.495 osoba, preneo je juče državni list Herald. Većina privedenih osoba je na kratko smeštena u zatvor i novčano kažnjena, dok su neki osuđeni na obavljanje društveno-korisnog rada, odnosno na čišćenje vladinih zgrada, pošto je sudija za prekršaje Olivija Mariga objavila da novčane kazne neće dovoljno zastrašiti profitere.
Zvanična stopa inflacije u zemlji iznosi 4.500 odsto, što je najviše u svetu, iako je prema nezvaničnim procenama ona blizu 9.000 odsto. Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da bi inflacija mogla porasti na 100.000 odsto do kraja godine u okviru ekonomskog sunovrata koji je iza sebe ostavio prazne rafove s kukuruzom, glavnim prehrambenim proizvodom, kao i one s mesom, hlebom, jajima, mlekom i ostalim osnovnim životnim namirnicama koje se na crnom tržištu prodaju za gotovo pet puta višu cenu od one koju je propisala vlada.
Mugabe je rekao da neće popustiti u kampanji protiv, kako je rekao, „ludila cena“, tokom kojeg su cene rasle iz sata u sat. On je izjavio da će vlada pokrenuti akciju protiv biznismena koji se opiru smanjenju cena. Dvojica vlasnika radnji uhapšeni su proteklog vikenda jer su navodno gomilali namirnice kao što su šibice, sapun, pasta za zube i šampon. „Hapšenje ove dvojice vlasnika ukazuje na to da neki poslodavci uklanjaju robu iz radnji i kriju ih kako bi pobedili sistem“, rekao je jedan vladin zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari