Policija naoružana puškama pohapsila je juče na stotine opozicionih lidera, dan pošto je vojni lider Pakistana general Pervez Mušaraf suspendovao ustav, smenio predsednika Vrhovnog suda i rasporedio trupe radi borbe protiv, kako je rekao, islamističkog terorizma.
General Mušaraf, koji je na vlast došao posle državnog udara 1999, ranije je obećao da će ove godine postati civilni predsednik, ali sve nade su raspršene pošto je u subotu uveče uveo vanredno stanje.

Policija naoružana puškama pohapsila je juče na stotine opozicionih lidera, dan pošto je vojni lider Pakistana general Pervez Mušaraf suspendovao ustav, smenio predsednika Vrhovnog suda i rasporedio trupe radi borbe protiv, kako je rekao, islamističkog terorizma.
General Mušaraf, koji je na vlast došao posle državnog udara 1999, ranije je obećao da će ove godine postati civilni predsednik, ali sve nade su raspršene pošto je u subotu uveče uveo vanredno stanje. Izuzetno značajni parlamentarni izbori koji su očekivani za januar 2008. mogli bi biti odloženi i do 12 meseci, rekao je na konferenciji za novinare premijer Šaukat Aziz. On je rekao da će vanredno stanje trajati dokle god to bude bilo potrebno.

Svetski lideri zabrinuti

Nju Delhi – Svetski lideri pozvali su Pakistan na neodložan povratak na ustavnu vladavinu i ocenili da je izjava generala Perveza Mušarafa o proglašenju vanrednog stanja loš potez za demokratski proces u toj zemlji. Kina je izrazila uverenje da je Pakistan sposoban da reši probleme, dok je dugogodišnji rival Indija samo izrazila „žaljenje“ što su Pakistan zadesila „teška vremena“. „Japan je pružao stalnu podršku Pakistanu u borbi protiv terorizma i u naporima za razvoj demokratije“, navodi ministarstvo spoljnih poslova i izražava „čvrsto uvrenje da će se Pakistan vrlo brzo vratiti procesu demokratizacije“. SAD i Velika Britanija su kritikovale Mušarafovu odluku da uvede vanredno stanje, a državna sekretarka SAD Kondolisa Rajs ponovila je da Vašington „ne podržava vanustavne mere koje Pakistan udaljavaju od puta ka demokratiji i civilnoj vladavini“. Beta – AP

Aziz je izjavio da je za 24 sata uhapšeno do pet stotina aktivista opozicije, od toga 45 u prestonici Islamabadu. Među uhapšenima su Džave Hašmi, predsednik partije bivšeg premijera Navaza Šarifa, Imran Kan, zvezda kriketa koja je otišla u političare, Asma Džeangir, predsednik nezavisne Komisije za ljudska prava Pakistana i Hamid Gul, bivši šef glavne obaveštajne službe i uporni kritičar podrške koju Mušaraf daje američkom ratu protiv terorizma.
Oko 200 policajaca ispreturalo je juče kancelariju za ljudska prava u Lahoru, i uhapsilo pedesetak aktivista. „Sve su izbacili napolje, uključujući i žene. To je nehumano, nedemokratski i predstavlja kršenje ljudskih prava ljudi koji su se u miru okupili“, rekao je Mehbub Ahmed Kan, pravnik organizacije.
Vlast Mušarafa ugrožavaju pokret islamista koji se iz pograničnih regiona širi ka prestonici, bivša predsednica vlade Benazir Buto i iznenađujuće nepokolebljivi Vrhovni sud, koji je trebalo da donese odluku o validnosti nedavnog Mušarafovog izbora za predsednika države u nacionalnoj i regionalnim skupštinama Pakistana. Najavljena saslušanja na sudu odložena su do daljeg. Državni pravobranilac Malik Muhamed Kajum odbacio je tvrdnje Benazir Buto i drugih da je Mušaraf uveo ratne zakone, odnosno direktnu vladavinu vojske, pod maskom vanrednog stanja. On je primetio da premijer još uvek radi, te da će skupština završiti svoj mandat do kraja nedelje.
Dnevne novine ne slažu se s takvim ocenama, o čemu govore i natpisi na naslovnim stranama, kao što su „Ratni zakoni“ i „Drugi Mušarafov puč“. Telefonske linije koje su u Islamabadu u subotu uveče prekinute proradile su juče ujutro, ali je svim televizijama osim državnoj zabranjen rad.
Veliki broj pripadnika paravojski blokirao je juče prolaze do Vrhovnog suda i parlamenta. Ulice Islamabada do popodnevnih sati bile su mirne i sa malo demonstranata, dok je policija jedan skup rasturila. „Stidi se! Mušaraf odlazi“, vikali su demonstranti dok su ih policajci odvodili u svoja vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari