Građani rumske opštine sve češće potežu za naplatom iz opštinske kase na ime odštete za ujede nastale od pasa lutalica. Tako je za nepunih godinu dana na ime ove odštete 23 građana iz opštinskog budžeta naplatilo 2,1 milion dinara. Opština je stoga prinuđena da gradi prihvatilište za lutalice i traži sankcionisanje nesavesnih građana koji pse puštaju na ulice.

– Toliko su postali brojni i opasni da strogo moraš da vodiš računa šta kupuješ i gde se krećeš. Najčešće ih ima ispred mesnica i samoposluga. Čim osete meso ili neku hranu u vreći, eto njih – ima neprijatno iskustvo Nada Kostić Ako, koja dodaje da pokušava da ih otera ali da se oni još više ražeste. Onda sačekam da nekako sami odu i idem kući. Ovo je postalo strašno – kaže ona.

Problem sa psima lutalicama aktuelan je u poslednjih pet-šest godina. Na ulicama ih se namnožilo jer ih vlasnici najčešće, pošto više ne mogu da ih hrane, puste na ulicu.

I zamenik predsednika Opštine Ruma Duško Kardaš kaže da problem pasa lutalica postaje sve veći, a strada i opštinski budžet. – Sa nekima se nagodimo, dok drugi sudskim putem traže odštetu koju moramo da platimo – navodi on.

Nekada su brigu o psima lutalicama vodila lovačka udruženja. Efikasno su uklanjali lutalice i nije ih bilo po ulicama i poljima. Sada je nakon preporuke organizacija za zaštitu životinja brigu o lutalicama preuzelo Javno preduzeće Komunalac. Međutim, kako navodi član Opštinskog veća Milan Radončević, briga o lutalicama ne može spasti samo na ovo javno preduzeća, već se mora efikasnije delovati utvrđivanjem vlasnika pasa.

– Oni se pasa rešavaju puštanjem na ulicu, a Opština plaća odštetu nesrećnim građanima koje su ujeli. Zato bi obavezno čipovanje psa rešilo problem vrlo efikasno. Znao bi se vlasnik i njegove obaveze prema psu – kaže Radončević .

Prihvatilište

Kako bi se ublažio problem lutalica, opštinskog budžeta izdvojeno je pet miliona dinara za gradnju prihvalilišta za devedeset pasa. Prihvatilište se gradi po evropskim standardima zaštite životinja i biće završeno do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari