Konzervativni kandidat Derviš Eroglu izabran je juče u prvom krugu izbora za novog predsednika nepriznatog turskog dela Kipra, saopštila je Izborna komisija na osnovu gotovo u potpunosti prebrojanih glasova.

Prema rezultatima objavljenim na vebsajtu Izborne komisije turskog severnog dela Kipra, na osnovu 98,5 odsto prebrojanih glasova, Eroglu je osvojio 50,3 odsto glasova, a dosadašnji predsednik Mehmet Ali Talat 42,8 odsto glasova. Pravo glasa imalo je oko 160.000 birača. Drugi krug izbora neće biti održan pošto je jedan kandidat osvojio više od 50 odsto glasova. Strahuje se da bi rezultati izbora mogli da utiču na planove o ujedinjenju Kipra, pošto je odlazeći predsednik Mehmet Ali Talat pristalica ujedinjenja ostrva, dok se Eroglu zalaže za formiranje dve nezavisne države, uprkos izjavama da će nastaviti mirovne pregovore sa predstavnicima kiparskih Grka.

Nakon stupanja na novu funkciju, Eroglu će morati da nađe rešenje za podeljeno ostrvo sa kiparskim Grcima koji žive na jugu i koji zastupaju Kipar u EU. Bez tog sporazuma kiparski Grci blokiraće napore Ankare da uđe u EU. „Mnogi ljudi smatraju da je sporazum nadohvat ruke i ako se sada nešto ne uradi, pitanje je kada će se pojaviti nova prilika“, rekao je neimenovani diplomata blizak mirovnom procesu.

Kipar je podeljen na južni, grčki i severni, turski deo 1974. godine, posle turske invazije, koja je bila odgovor na kratkotrajni puč pristalica ujedinjenja sa Grčkom. Pučisti su imali podršku vojne hunte koja je tada bila na vlasti u Grčkoj. Kiparski Turci su 1983. godine proglasili nezavisnu Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Turska. Kipar je 2004. godine ušao u Evropsku uniju, ali samo 800.000 kiparskih Grka, koji žive na međunarodno priznatom jugu te ostrvske zemlje, uživaju u svim prednostima članstva u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari