UKC Niš: Posle petogodišnje pauze presađeni organi sa preminulog na žive pacijente 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Univerzitetski klinički centar u Nišu saopštio je da je posle petogodišnje pauze, uslovljene prvenstveno epidemijom korona virusa, multidisciplinarni tim njihovih lekara presadio organe sa preminulog na žive pacijente.

U saopštenju se navodi da su tokom vikenda obavili kadaveričnu eksplantaciju organa posle koje su odmah presadili dva bubrega, dok su srce i rožnjače uspešno transplantirani u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

„Srce, oba bubrega i rožnjače uzeti su nakon pristanka porodice od pacijenta koji bio hospitalizovan zbog jako teških višestrukih povreda zadobijenih nakon pada sa visine, a koji je nažalost bio bez ikakvih izgleda za oporavak“, saopštio je niški Univerzitetski klinički centar.

U eksplantaciji organa učestvovali su kardiohirurzi Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, oftalmolozi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, urolozi, vaskularni hirurzi i anesteziolozi Univezitetskog kliničkog centra Niš.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić rekao je da je transplantacioni tim činilo više od 60 lekara, sestara i tehničara i pomoćnog osoblja.

On je kazao da su pacijenti kojima su transplantirani bubrezi, dva muškarca starosti 65 i 55 godina, trenutno stabilnih vitalnih parametara.

Srce donora uspešno je transplantirano pacijentu Instituta Dedinje, pacijentu druge zdravstvene ustanove rožnjača, dok bi druga rožnjača trebalo da bude presađena jednom detetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari