Odluka o ukidanju Opštinskog suda u Novom Bečeju i njegovo pripajanje Opštinskom sudu u Bečeju naišla je na veliko nezadovoljstvo u ovom gradu, a tim povodom oglasili su se odbornici novobečejskog parlamenta, zatraživši su od Vlade Srbije i Narodne Skupštine, kao i IV Vojvodine da se odluka preispita.

Novobečejska Skupština smatra da nema nijednog zakonskog ili bilo kog drugog razloga da Opštinski sud u Novom Bečeju prestane sa radom i da pređe u sastav Opštinskog suda Bečej, kao i da je takva odluka, inače sadržana u Nacrtu zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava Republike Srbije, doneta bez ikakvog osnova i agrumentacije, stoji u tekstu zaključka Skupštine.

Odbornici smatraju da je prilikom izrade nacrta trebalo imati u vidu da Opštinski sud u Novom Bečeju spada među najstarije sudove u zemlji, postoji više od jednog veka, da na teritoriji opštine od 609 kvadratnih kilometara živi preko 30.000 stanovnika i posluje značajan broj preduzeća. Posebno je trebalo imati u vidu da bi zbog ovakve reorganizacije, drugostepeni žalbeni organ postao Okružni sud u Novom Sadu, iako je Opštinski sud u Novom Bečeju uvek, kada je u pitanju nadležnost, bio usmeren prema Okružnom sudu u Zrenjaninu. Odbornici navode da opština Novi Bečej pripada teritorijalno Srednjobanatskom, a ne Južnobačkom okrugu, te da su za nju nadležni Policijska uprava Zrenjanin, Služba za katastar nepokretnosti Novi Bečej, Privredna komora Zrenjanin, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Zrenjanin, Trgovinski sud Zrenjanin i da sve ove institucije mesno i stvarno pokrivaju opštinu Novi Bečej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari