Ukida se poternica za Marijom Milošević 1Foto: EPA/ SLOBODAN PIKULA

Krivični postupak koji se vodio protiv Marije Milošević, ćerke bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, narednih dana biće formalno okončan pošto je nastupila apsolutna zastarelost.

Ovu informaciju koju su objavili pojedini mediji za Danas potvrdio je njen punomoćnik, advokat Dragoljub Tomašević.

Kako je istakao, on je nedavno predao Prvom osnovnom sudu u Beogradu neophodna dokumenta, očekujući da sud u što hitnijem roku donese i formalno rešenje kojim se krivično gonjenje, ali i raspisana poternica kojom se traži hapšenje Marije Milošević ukida.

– Ja sam i juče pokušao da stupim u kontakt sa postupajućim sudijom, ali zbog situacije sa epidemijom nisam bio u mogućnosti. U svakom slučaju očekujem da će sud po hitnom postupku, koliko u narednih nekoliko dana da formalno donese odluku o obustavljanju krivičnog postupka i svih pratećih radnji, navodi Tomašević.

On je naveo da nije imao prilike da razgovara sa Marijom Milošević o ovom razvoju događaja, ali i dodao da je uveren da je ona svesna činjenice da je nastupila apsolutna zastarelost. Kako dodaje, stupiće sa njom u kontakt kada mu sud dostavi formalnu odluku o obustavljanju postupka.

Tomašević naglašava da nije tačna informacija da je Marija Milošević bežala od krivičnog postupka, već napominje da je ona bila „talac situacija u kojoj se našla“.

– Ona se uredno odazivala na pozive suda i učestvovala u postupku. Međutim, njoj su 2012. godine istekla lična dokumenta i ona nije mogla legalno da napusti mesto boravka. Ona je iste godine podnela zahtev za ispisivanjem iz državljanstva Srbije, kako bi mogla da zatraži državljanstvo Crne Gore i dobije lična dokumenta. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova to svih ovih godina nije učinilo i taj postupak je i dalje u toku. Marija Milošević iz tog razloga ni ne napušta kuću u kojoj živi jer bi ona, istog momenta kada bi napustila kuću počinila prekršaj, navodi Tomašević.

Podsetimo, događaj zbog kojeg je vođen krivični postupak dogodio se 1. aprila 2001. godine u trenutku kada je kolona vozila odvodila njenog oca, bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića u pritvor. Ona je, prema tvrdnjama optužnice, ispalila više hitaca počinivši krivična dela izazivanje opšte opasnosti i neovlašćeno držanje oružja.

Činjenica da je nastupila apsolutna zastarelost za bivšeg predsednika Vlade Srbije Zorana Živkovića pokazuje da aktuelna vlast, ali ni ona prethodna, nije želela da u ovom slučaju postupa po zakonu.

– Svi znaju gde Marija Milošević živi i niko nije zatražio od Crne Gore njeno izručenje. Bivša vlast to nije činila da ne bi prljala ruke, dok aktuelna da bi se prikrila suština. Marija Milošević je pucala pred više od deset svedoka. Naravno, nije ona najveći krivac za sve što nam se dešavalo i čak sa ljudske strane mogu i da razumem njenu reakciju, ali ne i da opravdam taj čin, navodi Živković.

S druge strane, Milutin Mrkonjić, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije naglašava da je dobro što je okončan krivični postupak protiv ćerke Slobodana Miloševića.

– Porodica Milošević nije zaslužila sramotan odnos revolucionara i ni za šta nije kriva. Dobro je što je taj postupak okončan i sada Marija može da se vrati u zemlju, ukoliko želi to da učini, navodi Mrkonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari