Britanski premijer Gordon Braun planira da u središte svog parlamentarnog programa za sledeću godinu smesti stambena pitanja, zdravlje i obrazovanje. Braun će prekinuti tradiciju time što će poslanicima predstaviti svoje planove nekoliko meseci pre kraljičinog govora. On je za BBC rekao da želi da učini da domovi postanu „lakše dostupni“ i da okonča „vladu iz fotelje“ time što će konsultovati građane povodom svog zakonodavnog programa.

Britanski premijer Gordon Braun planira da u središte svog parlamentarnog programa za sledeću godinu smesti stambena pitanja, zdravlje i obrazovanje. Braun će prekinuti tradiciju time što će poslanicima predstaviti svoje planove nekoliko meseci pre kraljičinog govora. On je za BBC rekao da želi da učini da domovi postanu „lakše dostupni“ i da okonča „vladu iz fotelje“ time što će konsultovati građane povodom svog zakonodavnog programa. Ali, torijevci kažu da bi njegovi predlozi o izgradnji domova oštetili zelenu okolinu.
Tradicionalni kraljičin govor u novembru je i trenutak kada premijeri predstavljaju svoj program. Braunovo saopštenje, koje krši tradiciju, najverovatnije će uključiti planove za sprovođenje ustavnih reformi koje je on najavio proteklog meseca. Braun je za BBC rekao da bi parlament trebalo da „ima mnogo veću moć“ i mogućnost da unapred raspravlja o njegovim planovima. On je takođe obećao da će u okviru svakog regiona zemlje sprovoditi javne konsultacije. „Živimo u novom svetu. Ljudi imaju pravo da budu konsultovani i uključeni“, istakao je Braun i dodao da je to suprotno od onoga što je ljudima poznato kao „vlada iz fotelje“.
Povodom stambenog pitanja Braun je rekao da će razmotriti ideje koje bi olakšale sticanje vlasništva nad nekretninama. Postoji potreba da se „sistem kupovine nekretnina učini fleksibilnijim“ za ljude koji prvi put kupuju stan ili kuću. „Moramo izgraditi više stambenih objekata, posebno u industrijskim zonama i onima koje je neophodno obnoviti“, istakao je Braun. „To je nov i hitan izazov s kojim se moramo suočiti uz bolji zajednički rad privatnog i javnog sektora“, dodao je on.
U utorak je ministar za zajednice Hazel Blers rekla da je izgradnji stambenih objekata dat „prioritet“ u odnosu na brigu o zaštiti životne sredine. Ali, zvaničnik premijera Brauna rekao je da će se vlada obavezati da će sva teritorija trenutno označena kao zeleni pojas takva i ostati u sklopu novih planova za pojačanu izgradnju stambenih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari