Ukinut pritvor pripadniku Balkanskog kartela optuženom za krijumčarenje sedam tona kokaina 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Optuženom pripadniku Balkanskog kartela Draganu Đorđeviću, kojeg Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za krijumčarenje više od sedam tona kokaina, zatvorski pritvor je zamenjen kućnim pritvorom uz elektronsku nanogicu, potvrđeno je Insajderu u Višem sudu u Beogradu.

Istom odlukom Višeg suda, priliku da izađu iz zatvorskog pritvora dobila su još dvojica optuženih pripadnika tog klana – Radisav Radović i Vladan Soldo, kad plate jemstvo koje je odredio sud. Radoviću je, kako tvrde u Višem sudu, određeno jemstvo od 1.200.000 evra, a Soldu od 59.300 evra.

„Ukoliko i kad plate ovo jemstvo, oni će izaći iz zatvorskog pritvora i nad njima će se od tada primenjivati mera kućnog pritvora uz elektronsku nanogicu“, kažu u Višem sudu.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal na ove odluke Višeg suda je izjavilo žalbe.

„Odluka suda doneta je i pored izričitog protivljenja JTOK. Sud je u konkretnom slučaju ocenio da se organizator Radisav Radović u daljem toku postupka može braniti sa slobode i prihvatio je jemstvo tog okrivljenog uz meru zabrane napuštanja stana i elektronskog nadzora. Ukazujemo da se u ovom predmetu radi o ilegalnoj trgovini narkotika, preciznije preko sedam tona opojne droge kokain koja je zaplenjena 2020. godine, a čija se vrednost merima milijardama evra“, navode iz Tužilaštva..

Na slobodi će se, kad plati jemstvo, naći i Vladan Soldo, blizak klanu Amerika. Tri miliona evra njegovog ujaka, okrivljenog Zorana Jakšića, pronađeno je u kući Solda prilikom pretresa.

„Protiv svih odluka suda JTOK je izjavilo žalbe“, kažu u JTOK.

Zatvorski pritvor uz jemstvo od 240.000 evra pre mesec dana ukinut još jednom optuženom pripadniku Balkanskog kartela – Milošu Radosavljeviću, i to odlukom sudskog veća koje sudi u tom postupku, a koje je trenutno u fazi pripremnog ročišta.

Sva četvorica su optuženi da su bili deo Balkanskog kartela, koji je u tri navrata 2020. prošvercovao više od sedam tona kokaina, koji je zaplenjen u tri akcije na Arubi i u lukama Atverpen i Roterdam.

Na osnovu imovinske karte optuženih, koja se navodi u optužnici, kao i novca koji je kod njih zaplenjen prilikom hapšenja u maju 2020, jasno je da nijednom jemstvo nije problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari