Vila „Maričić“ u Mataruškoj banji, najveći izbeglički kolektivni centar u Srbiji u kome je od 1999. godine bilo smešteno 250 raseljenih sa Kosova, ukinut je posle njihovog useljenja u nove stanove i preostalih pet centara u tom gradu. Poverenik Komesarijata za izbeglice u Kraljevu Slobodan Stanišić izjavio je da je najviše raseljenih smešteno u novoizgrađene stanove na Beranovcu.


– Time su se stekli uslovi za zatvaranje najvećeg kolektivnog centra, vile „Maričić“ u kojoj je živelo 250 kosovskih Srba – rekao je Stanišić. On je dodao da 130 raseljenih sa Kosova i dalje živi u pet kolektivnih centara u Mataruškoj banji i da su oni smešteni u hotel „Žiča“ i još četiri vile prirodnog lečilišta i odmarališta „Mataruška i Bogutovačka banja“.

Pored kolektivnog centra vila „Maričić“, ukinut je i kolektivni centar vila „Morava“, gde je bilo smešteno 100 stanara raseljenih sa Kosova i izbeglica iz Bosne i Hercegovine. Stanišić je naveo da je 600 Srba posle odlaska sa Kosova, uglavnom iz metohijskih seoskih područja, bilo smešteno u kolektivne centre u Mataruškoj banji.

Posle prestanka rata na Kosovu juna 1999. godine, u Kraljevu je prema zvaničnim podacima utočište našlo 17.900 Srba sa Kosova. – U poslednjih 10 godina, posebno posle martovskih događanja na Kosovu 2004. godine, broj raseljenih uvećao se za 1.000 ljudi, a prema zvaničnoj evidenciji na području grada Kraljeva, trenutno živi 19.751 raseljeno lice – kazao je Stanišić.

Stanovi na Beranovcu za raseljene sa Kosova, izbeglice sa teritorije bivše Jugoslavije i socijalno ugrožene Kraljevčane, izgrađeni su uz pomoć Komesarijata za izbeglice, nemačke humanitarne organizacije HELP i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari