Ukinut zimski raspust iz dva dela 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO

I u narednoj školskoj godini važiće dva kalendara rada škola – jedan donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i on važi za obrazovne ustanove na teritoriji Vojvodine, a drugi Ministarstvo prosvete, koji se primenjuje u ostatku Srbije.

Najvažnija novina je što škole van područja Vojvodine neće više imati zimski raspust iz dva dela, već će ga koristiti „u cugu“, što je bila praksa do školske 2015/16. godine. Iako je do usaglašavanja kalendara, prema saznanjima Danasa, došlo na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, zimski raspust ni ovog puta neće biti jedinstven za sve učenike u Srbiji, ali će se dva kalendara jednim delom preklopiti.

Podsetimo, zimski raspust iz dva dela prvi put je uveden od školske 2015/16. godine, na predlog turističkih i prosvetnih radnika iz Zapadne Srbije. Time se izašlo u susret zahtevu turističke privrede da se zimski raspust „rastegne“ do sredine februara kako bi se što bolje iskoristila zimska turistička sezona.

Pokretači inicijative su, međutim, svoj zahtev obrazlagali brojnim benefitima koji nisu bili samo finansijske prirode, a prosvetna vlast pravdala je svoju odluku činjenicom da je prvo polugodište bilo nesrazmerno kraće od drugog. Ipak, na ovakvu organizaciju rada bilo je mnogo primedbi, pa je novi kalendar u dobrom delu prosvetne javnosti dočekan sa odobravanjem.

Naredna školska godina za sve učenike u zemlji počinje u sredu, 1. septembra. Prema školskom kalendaru Ministarstva prosvete, predviđen je dvodnevni jeseni raspust i za osnovce i za srednjoškolce – 11. i 12. novembra.

Reč je zapravo o spajanju državnog praznika Dan primirja u Prvom svetskom ratu koji se obeležava u četvrtak, 11. novembra, sa petkom 12. novembrom, pa će uz predstojeći vikend đaci imati četiri neradna dana. Isto važi i za učenike u vojvođanskim školama.

Za učenike u centralnoj Srbiji (što je termin kojim se pravi razlika u odnosu na kalendar koji važi na teritoriji AP Vojvodina) prvo polugodište se završava 30. decembra. Zimski raspust počinje u petak, 31. decembra, a završava se u petak, 21. januara 2022. godine. Drugo polugodište počinje 24. januara.

Naredni predah deca će imati tokom prolećnog raspusta, koji je predviđen samo za osnovce – od petka, 22. aprila zaključno do utorka, 3. maja. Srednjoškolci će odmarati samo za uskršnje i prvomajske praznike.

Kada je reč o teritoriji Vojvodine, prvo polugodište se završava u četvrtak, 23. decembra, a zimski raspust počinje u petak, 24. decembra. Za srednjoškolce je kraći, pa se oni vraćaju u klupe u ponedeljak, 10. januara, kada počinje drugo polugodište, dok osnovci startuju u ponedeljak, 17. januara. Prolećni raspust za sve učenike traje od 15. do 25. aprila.

Što se tiče kraja drugog polugodišta, ono se poklapa i za vojvođanske i za škole u ostatku Srbije: učenici osmog razreda sa nastavom završavaju u utorak, 7. juna, maturanti gimnazija u utorak, 24. maja, a đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola u utorak, 31. maja. Svi ostali osnovci i srednjoškolci se raspuštaju u utorak, 21. juna.

Kalendarom Ministarstva prosvete je propisano da učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to: pravoslavci – na prvi dan krsne slave; pripadnici islamske zajednice ? 2. maja 2022. godine, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 9. jula, na prvi dan Kurbanskog bajrama; pripadnici jevrejske zajednice – 16. septembra, na prvi dan Jom Kipura.

Pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru imaju pravo da ne rade 25. decembra, na prvi dan Božića, odnosno 7. januara po julijanskom kalendaru. Neradni su i uskršnji praznici, počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa (za katolike od 15. do 18. aprila, a za pravoslavce od 22. do 25. aprila.

Radna subota

Za sve škole u Srbiji ponedeljak, 14. februar se vodi kao dan raspusta, pošto se nadovezuje na Dan državnosti, koji se obeležava 15. i 16. februara, pa će učenici imati tri dana odmora. Ovaj dan će biti nadoknađen radnom subotom, 2. aprila.

Mala matura i prijemni ispiti

Učenici koji će od jeseni krenuti u osmi razred polagaće probni završni ispit u petak, 25. marta i u subotu, 26. marta 2022. godine, a završni ispit od srede 22. juna, do petka 24. juna. Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita biće od 4. do 8. aprila, i to: od 4. do 7. aprila elektronskim putem preko portala Moja srednja škola, a 7. i 8. aprila neposredno u srednjim školama koje organizuju i sprovode prijemne ispite ili koje upisuju učenike u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima. Prijemni ispiti će biti održani u periodu od 13. do 22. maja. Predaja sportske dokumentacije za kandidate koji žele da upišu odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se 21. i 23. maja.

Međunarodna testiranja

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja će u školskoj 2021/2022. godini sprovesti sledeća međunarodna ispitivanja:

ICCS 2022 (glavno testiranje) – od 21. marta do 21. aprila 2022. godine (u istraživanju učestvuju učenici izabranih odeljenja četvrtog razreda osnovne škole);
TIMMS (probno testiranje) – od 1. marta do 15. aprila (učestvuju učenici izabranih odeljenja četvrtog razreda osnovne škole);
ICILS (probno testiranje) – od februara do aprila (učestvuju učenici izabranih odeljenja osmog razreda).
PISA 2022 (glavno testiranje) – od 8. marta do 18. aprila (učestvuju odabrani učenici uzrasta 15 godina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari