Ministri inostranih poslova EU postigli su saglasnost na jučerašnjem sastanku u Luksemburgu o ukidanju zabrane putovanja beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, što predstavlja ublažavanje sankcija toj državi.

Nova mera važiće šest meseci i doneta je u cilju promovisanja demokratskih reformi u Belorusiji. Predviđeno je da tokom tog perioda bude ukinuta zabrana izdavanja viza za 36 od ukupno 41 beloruskog zvaničnika.

Sastanku je prisustvovao i ministar inostranih poslova Belorusije Sergej Martinov, što je bio prvi put od 2004. da neki Lukašenkov saradnik bude gost EU. Odluka Unije da uputi poziv Martinovu da prisustvuje samitu i ublaži embargo doživljava se kao znak poboljšanja odnosa Minska i Brisela. Komesar za spoljne odnose EU Benita Ferero-Valdner izjavila je da njen sastanak sa šefom beloruske diplomatije treba tumačiti kao nagradu Minsku zbog oslobađanja političkih zatvorenika. Šef finske diplomatije Aleksandar Stab založio se za bolju saradnju dveju strana. Ipak, on je naglasio da i dalje postoje razmirice. „Stvari se popravljaju, ali i dalje su daleko, daleko od savršenstva“, izjavio je. Učesnici sastanka u Luksemburgu odlučili su da ukinu i zabranu putovanja zvaničnicima Uzbekistana, nametnutu 2005, nakon krvavog sloma ustanka. Kao obrazloženje za odluku naveli su određeni nivo napretka u oblasti ljudskih prava u toj azijskoj državi.

Analitičari smatraju da Lukašenko ulaže napor u cilju poboljšanja reputacije na Starom kontinentu. U tom kontekstu, unajmio je marketinškog stručnjaka iz Britanije Lorda Timotija Bela, koji će pokušati da ubedi javnost da beloruski lider nije diktator. „Ceo svet je pod snažnim utiskom opaske američkog državnog sekretara Kondolise Rajs koja tvrdi da je Lukašenko poslednji evropski diktator, a nikada ga nije upoznala“, izjavio je Bel, bivši savetnik za odnose s javnošću nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer. Štaviše, on tvrdi da je impresioniran atmosferom koja vlada u Belorusiji i da u toj državi nije na vlasti autoritarni režim.

Neizvestan nastavak pregovora Brisela i Rusije

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner izjavio je na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu da postoji mogućnost da Evropska unija neće ubrzo nastaviti pregovore o novom strateškom partnerstvu s Rusijom. Prema njegovom mišljenju, Rusija nije u potpunosti ispunila obaveze preduzete mirovnim sporazumom o okončanju konflikta s Gruzijom. Kušner je potvrdio da je Moskva povukla vojne trupe iz tampon zone u blizini otcepljenih gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije, ali da je potrebno ispuniti još tri odredbe iz sporazuma koji se sastoji od šest tačaka. „I dalje ima problema koje ćemo analizirati, ovo nije pitanje koje može biti rešeno za dva minuta“, kazao je šef francuske diplomatije. Istoga dana Nemačka i Italija istakle su spremnost za nastavak dijaloga s Rusijom. Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini izjavio je da je vreme da dve strane sednu za pregovarački sto. R. E. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari