EKSKURZIJAfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Problem sa javnim prevozom u opštini Gadžin Han, nastao posle odluke  „Niš-ekspresa“ da ukine šest autobuskih linija ka i iz tog mesta, biće rešen angažovanjem opštinskog kombija za prevoz putnika, izjavio je predsednik te opštine Milisav Filipović.

On je rekao agenciji Beta da će se tokom dana ili eventualno sutra sastati sa roditeljima učenika koji se školuju u Nišu i predočiti im kako će javni prevoz ubuduće funkcionisati.

„Pozvali smo roditelje učenika, učenike i studente da dostave opštini svoje podatke. Potrebno je da dostave svoje ime, mesto iz koga putuju u Niš i naziv srednje škole ili fakulteta. Ti podaci su nam potrebni zbog uključivanja opštinskog kombija u prevoz“, rekao je Filipović.

Po njegovim rečima, opština Gadžin Han je donela tu odluku jer nije postigla dogovor sa „Niš-ekspresom“.

„To preduzeće je ostalo pri svom zahtevu da iz opštinskog budžeta dobija mesečno 960.000 dinara na ime subvencija kako ne bi ukinuli šest linija. Mi toliko para nemamo u budžetu“, rekao je Filipović.

Nekoliko dana pre početka nove školske godine „Niš-ekspres“ je obavestio stanovnike opštine Gadžin Han da će od 2. septembra ukinuti šest autobuskih polazaka autobusa na području te opštine, među kojima su i dva polaska kojim se učenici vraćaju kućama iz popodnevne smene u niškim školama.

Ukidanje polazaka za stanovnike 22 sela u gornjem delu opštine znači da iz Niša svojim kućama moraju da krenu najkasnije u 17 časova ili da potraže prenoćište u gradu i sačekaju prvi jutarnji polazak.

Za stanovnike moravskog dela opštine Gadžin Han ukidanje autobuskih polazaka znači da tokom popodneva i večeri moraju u Nišu da čekaju na povratak kući punih pet sati.

Stanovnici Gadžinog Hana i okolnih mesta su se u ponedeljak u znak protesta zbog ukidanja linija okupili ispred zgrade Opštine i nakratko blokirali autobus „Niš-ekspresa“ koji vozi do Niša.

Oni su zatražili vraćanje linija, ali i pojeftinjenje karata za prevoz za koje su rekli da su najskuplje u regionu.

Meštani su naveli da su retke autobuske linije i preskupe karte za prevoz glavni razlozi za iseljavanje ljudi iz sela i preseljenje u Niš.

Autobusko preduzeće „Niš-ekspres“ saopštilo je prošle nedelje da je odluka o ukidanju linija do Gadžinog Hana doneta zbog ekonomskih gubitaka.

„Broj prevezenih putnika ne opravdava održavanje linija, zbog čega Niš-ekspres više neće moći da pokriva gubitke nastale na tim linijama i pored nastojanja da očuva kontinuitet u obimu i kvalitetu usluga u prevozu na teritoriji opštine Gadžin Han“, saopštilo je to preduzeće.

Opština Gadžin Han jedna je od najsiromašnijih opština u Srbiji i jedna od opština sa najmanjim broj stanovnika.

Po poslednjem popisu u 34 naseljena mesta živi 5.850 stanovnika, što je duplo manje u odnosu na broj stanovnika po popisu iz 2002. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari