Evropsku nedelju borbe protiv mišićne distrofije, članovi Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga obeležili su nizom prigodnih svečanosti i izletom na čuvenu Pašinu česmu, nedaleko od grada, gde su ugostili kolege iz Vranja. Druženje je bilo i prilika za kviz takmičenje „Šta znaš o svojim pravima“.

Evropsku nedelju borbe protiv mišićne distrofije, članovi Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga obeležili su nizom prigodnih svečanosti i izletom na čuvenu Pašinu česmu, nedaleko od grada, gde su ugostili kolege iz Vranja. Druženje je bilo i prilika za kviz takmičenje „Šta znaš o svojim pravima“. Nedelja borbe protiv mišićne distrofije, inače, obeležava se od 1973. godine svake treće nedelje u maju.
Gordana Stojanović, predsednik Udruženja distrofičara, ističe da je u Srbiji registrovano 1.800 osoba obolelih od nekog od oblika mišićne distrofije, a na području šest opština Jablaničkog okruga evidentirano je 55 osoba. Iako su distrofičari u stanju da prate nastavu, da se obrazuju i druže, većina napušta školovanje, jer se suočavaju sa svakodnevnim, često nepremostivim problemima, ocena je Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga.

Gosti iz Vranja

Srđan Trajković, predsednik Udruženja paraplegičara Vranja, čiji su članovi posetili Leskovac, kaže da su uz pomoć SO dobili specijalno vozilo – kombi sa rampom. -Voleo bih da takvo vozilo imaju i naše kolege iz Leskovca – rekao je Trajković.

Dragana Petrović, sekretar Udruženja leskovčakih distrofičara, ističe da većina distrofičara živi u oskudici, u porodicama koje nemaju ni elementarne uslove za život i da su često daleko od očiju javnosti.
– Pokušavamo da kroz brojne aktivnosti utičemo na poboljšanje položaja osoba sa mišićnom distrofijom, a posebno se zalažemo da se u saradnji sa ostalim osobama sa inviliditetom stvore uslovi za normalnije kretanje naših vozila. Takođe se zalažemo i za stvaranje boljih uslova za samostalniji, odnosno lakši život naših članova – konstatuje Petrovićeva.
Inače, u Leskovcu je uz pomoć lokalne samouprave, između ostalog, otvorena fotokopirnica u kojoj rade osobe sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari