Uklonjeni skoro svi splavovi kod Brankovog mosta, slede oni na Zemunskom keju i Dorćolu 1Foto: Beta/Milan Timotić

Već dva meseca traje uklanjanje nelegalnih splavova od Brankovog mosta do Ušća. Ostala su još tri. Trenutno se čisti i uređuje priobalje.

Više se ne nazire Kalemegdan sa šetališta kod Ušća – sad se jasno vidi. Ekipa RTS-a zatekla je bager koji čisti i sređuje obalu. Predviđeno je da u toj zoni ne ostane nijedan splav, a do sada ih je uklonjeno 19 od ukupno 22.

„Zona za odlaganje splavova je predviđena odlukom i planom i to je leva obala reke Save, potez Jakova. Vlasnici splavova u svakom trenutku mogu da preuzmu svoj splav, a troškove oni snose“, navela je sekretarka za inspekciju Sonja Božović, prenosi RTS.

Pre dva meseca počelo je uklanjanje splavova kod Brankovog mosta. Teško je nekad prići zbog mulja, trave i drveća. Pripadnici Komunalne milicije svakodnevno dežuraju.

Ako nelegalne splavove ne uklone vlasnici, to će uraditi nadležni, ali o trošku vlasnika. Ostali splavovi, poznati po noćnom životu, već su premešteni.

„Urbanistički zavod je doneo plan za plutajuće objekte, a kojim se propisuju zone gde mogu da budu, njihov broj, estetski izgled, sve ono što moraju da ispunjavaju da bi bili na tom mestu. Sada kada se postave moraće da imaju i prečišćivače vode i sve ostalo za zaštitu životne sredine“, objašnjava Božovićeva.

Na potezu Zemunskog keja ih ima preko 80, a dozvoljenih mesta 50. Zona hotela Jugoslavija će isto biti crvena zona – da tu ne bude nijedan splav, rekla je Božovićeva.

Na licitaciji je 30 splavova dobilo dozvolu od 104, koliko ih je bilo, a prvo su uklonjeni oni sa Savskog keja kod Bloka 45. Mnogi su premešteni i na obalu kod Sajma.

Zbog toga što su smatrali da premeštanje nije u skladu sa propisima, razna udruženja i građani često su organizovali proteste. Plan je da se posle uređenja Savskog i Zemunskog keja, očisti i uredi i šetalište na Dorćolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari