Američki lider Barak Obama suočio se sa kritički nastrojenim i podeljenim Kongresom, ali i skeptičnom nacijom povodom svog predloga reformi zdravstvenog sistema. Kritikujući „zastrašujuće taktike“ svojih političkih protivnika pred poslanicima oba doma Kongresa, Obama je rekao da nema vremena za bacanje, ali je i ostavio otvorenim vrata za saradnju sa republikancima otvorenost za nove ideje te da neće predlagati veto ni na jedan scenario.

„Vreme za prepirke je isteklo. Vreme igranja je gotovo. Sezona je akcija. Sada moramo da objedinimo najbolje predloge iz obe stranke i da pokažemo američkom narodu da smo i dalje sposobni da radimo ono za šta smo ovde i poslani. Vreme je da sprovedemo planove za reformu sistema zdravstvene zaštite“.

Tokom 47-minutnog govora, Obama je često prekidan bučnim aplauzima demokrata dok su republikanci, klimali glavama u znaku negodovanja, mrštili se i igrali mobilnim telefonima, nezadovoljni Obaminim predlogom. Iz klupa republikanaca u jednom trenutku se čuo uzvik „Ti lažeš“, što je neuobičajen incident u zemlji gde se predsednik sluša sa poštovanjem. Demokrate su kasnije utvrdile da je reč o republikanskom senatoru iz Južne Karoline Džou Vilsonu. Bio je to redak slučaj kršenja protokola u okrilju Kapitol hila. Ali i oštra reakcija na Obaminu izjavu da nije tačno da su demokrate predložile da zdravstveni program pokriva ilegalne imigrante.

Svestan da nema baš preterano veliku podršku javnosti predlogu reformi, Obama je u govoru, primećuju analitičari, igrao na kartu emocija citirajući nedavno preminulog senatora Edvarda Kenedija, oštrog zagovornika Obaminog predloga. U govoru, koji je emitovan uživo na televiziji, predsednik je rekao: „Nisam prvi predsednik koji se bavi ovim pitanjem, ali sam rešen da budem poslednji „. Obama je iskoristio govor da detaljno predstavi svoj plan za koji je rekao da će obezbediti „bezbednost i stabilnost“ onima koji imaju zdravstveno osiguranje i onim koji do sada nisu imali tu privilegiju. Plan vredan 900 milijardi dolara za narednih 10 godina, prema rečima Obame, manje košta u odnosu na sumu utrošenu u ratovima u Iraku i Avganistanu. Veći deo obraćanja posvetio je ubeđivanju da je plan neophodan, uveravajući starije građane i one koji su već zdravstveno osigurani da neće biti oštećeni.

Protivnici predsednikovog reformskog paketa mera za poboljšanje sistema zdravstvene zaštite međutim tvrde da će obezbeđivanje zdravstvenog osiguranja za 46 neosiguranih Amerikanaca biti preskupo i da, po njihovom mišljenju, obuhvata i nedopustivi stepen zadiranja države u privatne stvari njenih građana.

Obamin govor američka javnost je očekivala sa velikim nestrpljenjem. No, taj govor je važan i za samog predsednika jer bi uspeh, odnosno neuspeh, u sprovođenju njegovih predloga, po mišljenju mnogih komentatora, mogao da odredi i dijagnozu Obaminog političkog mandata. Ako predsednik ne može da dobije to što želi na planu zdravstvene zaštite pitanje je kakve su njegove šanse da uspe na drugim važnim poljima?

Američki politički komentator Dejvid Kun ističe da ishod ove debate može da odredi i tok onih koje tek predstoje: „Savremena istorija je prepuna primera presedana u kojima su predsednici gubili podršku javnog mnjenja nakon što bi izgubili zakonodavnu bitku. Setimo se samo Džordža Buša i reforme sistema socijalnog osiguranja te Bila Klintona kome 1993. nije pošlo za rukom da uradi to što Obama sada nastoji. Pored toga, Obami predstoje i druge bitke koje se odnose na promene zakona. Obami je sada neophodna velika pobeda. Time bi istovremeno bio učvršćen položaj demokrata koji žele da ubuduće povećaju ulogu vlade u obezbeđivanju neke vrste zaštitne mreže u životu građana.

O novom zakonu Senat će glasati krajem meseca, a Obama je ukazao da želi da vidi zakon za svojim stolom do početka narednog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari