Pre skoro deset godina Koordinaciono telo za tri opštine juga Srbije, preko Vlade Srbije, otpisalo je 43 miliona duga za utrošenu i ukradenu električnu energiju na području opština Bujanovac i Preševo. Sada taj dug premašuje iznos od tri stotine miliona dinara i ne nazire se rešenje kako bi mogao da bude naplaćen, pošto je u najvećem broju slučajeva reč o klasičnoj krađi električne energije kroz divlje priključke na mrežu.

– Simptomatično je da u ukupnom dugu jednu trećinu čine neplaćeni računi, dok čak dve trećine predstavlja ukradena električna energija – navodi za Danas Zoran Knežević, direktor vranjske Elektrodistribucije, koja je filijala preduzeća Jugoistok iz Niša. Više od sto miliona dinara iznosi dug stanovnika najvećeg albanskog sela na jugu Srbije Veliki Trnovac, gde postoji registrovano 1.492 domaćinstva. Žitelji Lučana, nadomak Bujanovca, duguju 64 miliona dinara, a po istom osnovu dug stanovnika sela Končulj, uz administrativnu liniju sa KiM, iznosi 49 miliona dinara.

– U ovom slučaju ne radi se o nikakvom bojkotu plaćanja obaveza, jer ne treba zaboraviti da ima i urednih platiša struje od strane Albanaca. No problem je prisutan i on mora da se rešava ekonomskim, a ne političkim merama. Jer i struja je roba, kao i benzin ili telefonski impulse i to mora da se plati – objašnjava za Danas Nedžat Behljulji, potpredsednik vladajuće Demokratske partije (DP) i kordinator kancelarije za mala i srednja preduzeća u opštini Bujanovac. Upitan da pojasni činjenicu da od 1.492 domaćinstva u Velikom Trnovcu samo 50 redovno izmiruje svoje obaveze prema Elektrodistribuciji, Behljulji kaže da u ovoj situaciji „EPS ima pravo da zakonskim putem naplati svoja potraživanja od svih građana pa i Albanaca“.

Elektrodistribucija Vranje počela je sa akcijom ugradnje brojila za električnu energiju van domaćinstava na stubovima kako bi sprečila mogućnost lažnog evidentiranja i divljih priključaka pre svega na području Velikog Trnovca, ali je to naišlo na oštre reakcije lokalnog stanovništva, pa su zabeležene i incidentne situacije.

– Naša elektrodistribucija ima obavezu prema EPS-u za isporučenu električnu energiju i taj dug će morati da se naplati. S tim u vezi, mi vodimo razgovore sa čelnicima lokalne samouprave kako bi obezbedili način da se dugovi naplate, ali i da se spreči divlje priključivanje na elektromrežu, što je jedan vrlo ozbiljan problem koji traži koordinirani način za rešavanje jer mi smo poprilično nemoćni da sami to rešimo – objašnjava Knežević.

Stanković: I država treba imati sluha

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela, kaže da ovaj problem nije nepoznat i ocenjuje da svaki građanin Srbije „ima obavezu da redovno izmiruje svoje obaveze pa tako i da plaća struju“. „Naravno, i država bi trebalo da ima sluha i saznanja, te da na osnovu materijalnog stanja proceni u kojim slučajevima i na koji način će pomoći ljudima koji nisu u situaciji da redovno izmiruju svoje obaveze u ovom slučaju za električnu energiju“, navodi Stanković, smatrajući da u rešavanju ovog specifičnog problema treba da se uključe aktivnije EPS i Ministarstvo energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari