U vilu Bor na Dedinju u kojoj stanuje Jovanka Broz (89) udovica Josipa Broza Tita, provaljeno je u nedelju tokom dana, a njena pravna zastupnica Bojana Pavlović Sarić potvrdila je za Danas da spisak ukradenih dragocenosti nije konačan.

Iz obijenog pisaćeg stola Jovanke Broz nestali su papiri, kao i izvesna suma novca, zatim nakit i više dragocenosti, među kojima i vredna skulptura, navela je advokatica za naš list. Prema njenim rečima, u nedelju popodne počinioci su prvo provalili u podrum a zatim se popeli na prvi sprat, ali nisu došli do dela kuće u kome boravi udovica Josipa Broza Tita, tako da ih ona nije primetila. Policiju su obavestili pripadnici obezbeđenja koji kuću čuvaju tokom noći.

Bojana Pavlović Sarić smatra da je provala povezana sa ostavinskim postupkom, koji se kako napominje, vodi više od dve decenije. „Taj postupak se razvlači godinama, spisi predmeta su non stop u Upravi Prvog osnovnog suda, a ne pred sudijom“, kaže Pavlović Sarić i podseća da je Brozova udovica ostala i bez penzije i bez bračne tekovine koja je još u tom „ostavinskom postupku“.

Bivši zastupnik Jovanke Broz, advokat Toma Fila, izjavio je Beti da vila u kojoj ona živi treba da bude neprekidno obezbeđena, ali da to pitanje do kraja nije rešeno. „Bilo je nekoliko stvari koje je trebalo rešiti, pitanje straže, posluge, baštovana, automobila i ostalo“, dodaje Fila. Prema njegovim rečima, zgrada je vlasništvo države Srbije, a ne Jovanke Broz, pa je država trebalo da čuva svoje vlasništvo.

– Vila nije ni nacionalizovana ni konfiskovana, to je zgrada koju je Srbija otkupila od vlasnika koji nije imao naslednike i pred smrt je prodao, navodi Fila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari