Lideri Evropske unije juče su predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču neuvijeno poručili da treba da bira između carinske unije s Rusijom i sporazuma o slobodnoj trgovini s EU – da ne može da ima jedno i drugo.


Ukrajinski predsednik Janukovič juče je učestvovao na samitu EU-Ukrajina na kom bi evropski lideri trebalo da ocene napredak Kijeva u približavanju EU. Glavni cilj je potpisivanje sporazuma o evrointegracijama Ukrajine. „Jedna zemlja ne može istovremeno da bude članica carinske unije i da bude u zajedničkoj zoni slobodne trgovine s Evropskom unijom. To nije moguće“, rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Pored toga Barozo i predsednik Evropskog sveta Herman van Rompej rekli su da Ukrajina mora da sprovede brze reforme, uključujući reformu pravosuđa, ako želi da potpiše sporazum o pridruživanju s Unijom u novembru.

Odnosi Ukrajine i Brisela prolaze kroz ozbiljnu krizu. Evropska unija zamera ukrajinskom predsedniku da zemlja nazaduje u demokratiji od njegovog dolaska na vlast pre tri godine, a jedan od spornih tema je i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koja je u zatvoru. Timošenko je osuđena 2011. na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. Njoj se takođe odvojeno sudi zbog utaje poreza, a u januaru je optužena da je naredila ubistvo jednog poslanika 1996. Ona te optužbe odbacuje i kaže da su politički motivisane.

Demonstracije protiv Janukoviča

Kijev – Više hiljada Ukrajinaca juče je protestovalo u Kijevu zbog „političke represije“ režima Viktora Janukoviča i pružilo podršku bivšoj premijerki Juliji Timošenko koja je u zatvoru. Opozicija je uz poruku „Ukrajina u Evropi, Ukrajina bez Janukoviča“, organizovala protest kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na situaciju u toj zemlji. Na poziv tri opoziciona pokreta, demonstranti su prošli ulicama Kijeva, zatim se okupili na centralnom trgu, uzvikujući parole protiv vlasti i zahtevajući da Timošenko bude oslobođena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari