Toni Bler, bivši britanski premijer i favorit za dobijanje funkcije predsednika Evropske unije, položaja koji će biti uveden nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, navodno je primio stotine hiljada evra od ukrajinskog milionera da bi lobirao za članstvo te države u EU.

U britanskoj štampi pojavili su se navodi da je bogataš Viktor Pinčuk stupio u kontakt sa Stivenom Bajersom, nekadašnjim članom laburističke vlade, da podrži ambicije Kijeva i zamolio Blera da uz novčanu nadoknadu održi govor u Ukrajini.

Ukrajinske diplomate planiraju da podnesu kandidaturu za članstvo u EU početkom naredne godine i doživljavaju nekadašnjeg britanskog premijera kao glavnog saveznika za ostvarenje tog cilja. Mada pojedine evropske države podržavaju zamisao o jačanju ekonomskih veza sa Ukrajinom, nisu direktno podržale inicijativu Kijeva. Štaviše, neke zemlje, uključujući Nemačku, izražavaju bojazan da bi članstvo Ukrajine u EU ugrozilo njihove odnose s Rusijom.

Analitičari ocenjuju da će Blerovi kontakti s biznismenima kao što je Pinčuk izazvati veliku pažnju javnosti tokom njegove kampanje za predsednika Unije. Takođe, postoje nagoveštaji da će britanski premijer Gordon Braun razgovarati o toj temi s ostalim liderima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari