napad na stambenu zgradu kijev ukrajinaFoto: AP Photo/Vadim Ghirda

Tokom poslednja 24 sata vojska Ukrajine oslobodila je 30 mesta. Oslobođena su područja u regionu Kijeva, Hersona, Černovačkoj oblasti…, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Kako prenosi agencija Interfaks, ministarstvo je u svom poslednjem dnevnom izveštaju navelo da je ukrajinska vojska u poslednja 24 sata uništila osam tenkova i 44 borbena vozila a da je od početka napada ubijeno 17,700 ruskih vojnika.

Prema analizi ministarstva nastupila je prelomna tačka u ukrajinsko-ruskom ratu.

-Odlučujuća bitka u ovom ratu desiće se na istoku Ukrajine – navodi ministarstvo.

Ranije tokom dana savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič kazao je da očekuje teške borbe narednih dana u istočnim i južnim delovima zemlje kao i u Marijupolju.

Govoreći na nacionalnoj televiziji on je kazao da su ukrajinske trupe povratile više od 30 gradova i sela oko Kijeva.

-Nemojmo imati iluzija – biće još teških borbi za jug, za Marijupolj, za istok Ukrajine – rekao je Arestovič, pozivajući Ukrajince koji nisu u područjima direktno zahvaćenim borbama da se vrate na posao.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Vlodimir Zelenski je rano jutros prilikom obraćanja upozorio svoje ljude da ruske snage koje se povlače stvaraju „potpunu katastrofu“ izvan glavnog grada Kijeva „minirajući čitavu teritoriju, uključujući i kuće i leševe“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari