Ukrajinsko medijsko regulatorno telo poručilo Juronjuzu da „prestane da širi rusku propagandu“ 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Ukrajinsko regulatorno medijsko telo, Nacionalni savet, obratio se čelnicima Juronjuza sa primedbom na način na koji izdanje Juronjuza na ruskom jeziku izveštava o ratu u Ukrajini. Kako su istakli, to izveštavanje je neobjektivno, pod uticajem Kremlja i razlikuje se od načina na koji Juronjuz na drugim jezicima, na primer Francuskom, izveštava o istoj temi.

– Juronjuz je decenijama bio model kvalitetnog novinarstva i nepristrasnog pristupa u izveštavanju o događajima u Evropi i svetu. To je ono što gledaoci očekuju od vašeg brenda danas, čak i u situaciji kada se kanal pretvara u komercijalnu tvorevinu – piše u saopštenju.

Kako se dalje navodi, Nacionalni savet se već obratio Juronjuzu zbog izveštavanja na ruskom jeziku i tada je dobio uveravanje da je osnovni princip rada ove medijske kuće izveštavanje zasnovano na činjenicama.

Ukrajinsko medijsko regulatorno telo poručilo Juronjuzu da „prestane da širi rusku propagandu“ 2

-Nažalost mi i dalje primećujemo odstupanje od novinarskih standarda na kanalima Juronjuza tako da dozvolite nam da vam kažemo naše mišljenje o izveštavanju „zasnovanom na činjenicama“. Primetili smo da postoje izvesne razlike u izdanjima na različitim jezicima. Da stvar bude gora, primećujemo da narativ Kremlja opstaje svuda bez pokušaja da se označi kao dezinformacija – navodi se u saopštenju.

Kao primer Nacionalni savet je naveo priču o fabrici azota u Severnodonjecku, koja je emitovana 12. juna, koja je sadržala izjavu Leonida Pasečnika, predstavnika takozvane Luganske Narodne Republike.

Kako se ističe, u prilogu koji je emitovan u francuskom izdanju Juronjuza Leonid Pasečnik je potpisan kao vođa ocepljenog regiona Luganske, a njegova izjava koja odražava ruski stav o opravdanosti napada na Ukrajinu, nije uključena u tekst na francuskom koji prati prilog.

Na drugoj strani, u istom prilogu na ruskom jeziku Pasečnik je potpisan kao šef Luganske Narodne Republike, a prisutna je i cela njegova izjava o „ukrajinskim nacionalističkim bataljonima“. Nacionalni savet ističe da se pri tome ne daje nikakav komentar da ovaj region nije priznat u svetu.

-Zar ne mislite da je prikazivanje stavova bandita i agresora i nedavanje reči predstavnicima ukrajinskih vlasti u istoj priči način podrške agresiji – navodi se u saopštenju, u kome se na kraju traži da Juronjuz preispita svoju poziciju u pogledu agresije Rusije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari