Bivši doušnik američke vlade Albert Gonzales (28) ukrao je informacije sa 130 miliona računa kreditnih i debitnih kartica u slučaju koji su federalni tužioci SAD nazvali najvećim do sada, kada se radi o krađi ličnih podataka.

Tužioci su saopštili da je Gonzales uništio vlastiti dosije o krađi ličnih podataka, ali njegove delatnosti tog tipa okončane su kada je završio u zatvoru zbog prethodnog slučaja za prevaru vezanu za 40 miliona računa. Gonzales je bivši doušnik američke tajne službe, kojoj je pomagao u hvatanju hakera, navele su vlasti. Tajna služba je kasnije otkrila da je Gonzales sarađivao sa kriminalcima, kojima je otkrivao informacije o tekućim slučajevima protiv njih. Gonzales koji trenutno u zatvoru čeka na suđenje u slučaju vezanom za 40 miliona računa, optužen je juče u Nju Džersiju za udruživanje sa još dve neimenovane osobe u krađi privatnih informacija sa ukupno 130 miliona računa.

Tužioci su naveli da je cilj optuženog i osumnjičenih bio da prodaju trećoj strani ukradene informacije. Koliko informacija je prodato i kasnije na osnovu njih počinjena kriminalna dela, po rečima tužilaca, još uvek nije poznato.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je šema na osnovu koje je izvršena krađa podataka započela u oktobru 2006. Prošle godine u avgustu američko ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv Gonzalesa i drugih lica za upad u kompjuterske sisteme trgovinskih kompanija, iz kojih su ukrali podatke sa oko 40 miliona kreditnih kartica. Oni su, vozajući se automobilom, uz pomoć laptop kompjutera tragali za pristupačnim bežičnim kompjuterskim mrežama iz kojih su krali informacije o pojedinim kreditnim karticama i pravili duplikate, koji su im omogućili da sa bankomata podignu desetine hiljada dolara. Američke vlasti nisu želele da saopšte podatak o tome koliko su optuženi, predvođeni Gonzalesom, ukupno ukrali novca, ali se veruje da su u pitanju stotine miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari