Zbog dugogodišnjih problema izlivanja reke Pek, u Kučevu je u prošloj godini završena prva faza projekta na sanaciji i uređenju korita ove zlatonosne reke a investitori su ,,Srbijavode’’ i ova Homoljska opština. Reč je o uređenju pečkog korita u dužini od 2,5 kilometara i uklanjanje takozvanih ,,čepova’’ koji su bili glavni uzroci dosadašnjeg zaustavljanje bujičnih voda i plavljenja naselja na levoj obali reke. U toku je realizacija druge faze ovog projekta.


-Radilo se i na saniranju nasipa kod prelaze železničke pruge na samom ulazu u grad Kučevo gde je Pek često plavio a posledice toga bile su velike materijalne štete. U planu generalne regulacije grada Kučeva predviđeno je i popunjavanje takozvanih kaseta sa obe strane reke koje su sada u zoni podizanja buičnih pritoka sa gravitacionim ulivanjem u korito Peka. Na tim mestima radiće se i proširenje gradskog jezgra za bezbedniju gradnju u priobalju reke Pek. Iz korita reke kod mosta u Kučevu izvađeno je preko šestotina kubika peska, a uporedo sa ovim radovima radi se i na uređenju buvlje pijace u čijoj će blizini biti izgrađen i gradski park,kaže direktor Direkcije za igradnju, Novica Bulajić.

U okviru projekta ,,Zajednički napori za zaštitu i upravljanje rekom Pek,, u Kučevu je počela dvodnevna radionica na kojoj će se učesnici u ovom projektu iz opština Veliko Gradište,Kučevo i Majdanpek upoznati o preduzetim aktivnostima na zaštiti ove zlatonosne reke. U realizaciji Ovog projekta opština Kučevo daje punu podršku, rekao je otvarajući prezenzaciju projekta o zaštiti reke pek,predsednik opštine Kučevo,Zoran Milekić.

– Projekat je finansijski podržala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru Programa Ehčenč 3,a implementira ga opština Veliko Gradište u saradnji sa opštinama Majdanpek,Kučevo, slovenačkom opštinom Poljčane i organizacijom civilnog društva Unija ekologa-Uneko iz Beograda.Vrednost ovog projekta je 148 hiljada evra,naglasio je menadžer projekta,Zlatibor Mitić iz Velikog Gradišta. On je dodao da analiza uzoroka vode prikupljenih na terenu obavljaće se u labaratoriji formiranoj i opremljenoj ne samo za potrebe ovoga projekta već i za nastavak aktivnosti praćenja kvaliteta vodnih resursa na slivnom području reke Pek. Labaratorija se nalzi u prostorijama srednje škole u Velikom Gradištu i na usluzi je svim građanima.

Za opštinu Kučevo ovaj projekat je od velike važnosti na osnovu kojeg će kučevljani dobiti katastar zagađivača i svih vodoizvorišta na ovom području,ističe Dušan Todorović,koordinator projekta.

Projekat za zaštitu i integralno upravljanje rekom Pek ima za cilj i unapređenje upravljanja prirodnim resursima u slivnom području kroz ospsosobljavanje predstavnika lokalne samouprave,javnih preduzeća i civilnog sektora.

Nivelacijom terena stvaraju se i uslovi za proširenje parking prostora kod gradskog bazena gde će naredne godine početi i izgradnja sportsko-rekreativnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari