Ukupan dug Zrenjaninaca za komunalne usluge premašio je 100 miliona dinara, saopštila je Direkcija za izgradnju i uređenje grada, uz napomenu da je to dugovanje koje se nagomilalo u periodu od avgusta 2010. do juna ove godine zbog čega se potrošačima šalju opomene pred utuženje.

Kako i zašto Zrenjaninci ne plaćaju račune za utrošenu vodu, bacanje smeća i slične stavke, a žale se na usluge koje se nalaze na spisku objedinjene naplate, to ni zaposlenima u Direkciji nije jasno. I dok su se svojevremeno žalili na vazdušarinu, pa posle na dimničarinu, sada kada su te usluge ukinute, potrošači se žale na naknadu za građevinsko zemljište.

– Naknada za građevinsko zemljište se naplaćuje samo na teritoriji grada, ne i u naseljenim mestima, a njen iznos zavisi od toga u kojoj zoni se objekat nalazi, kao i od kvadrature izgrađenog objekta. Za stan od 50 kvadrata ona mesečno iznosi 48 dinara. Grad je izdeljen u 55 zona i svaka zona nosi određeni broj bodova, navodi Biljana Jovanović, referent za odnose sa javnošću u Direkciji za uređenje grada.

Zbog nagomilanih dugova „Direkcija“ je primorana da šalje opomene, a nadmudrivanje oko plaćanja na kraju će koštati građane, na čiji teret idu sudski troškovi i troškovi tužbe koji iznose 5.000 dinara. Kako ističu u ovoj firmi, Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina šalje opomene građanima, i to dva puta godišnje, svakih šest meseci i godinu dana. Početkom godine opomene su poslate na 28.808 adresa građana, dug je tada iznosio 250 miliona dinara, većina obaveza je izmirena ili je ušla u fazu izmirenja dok je tužbe dobilo 3480 Zrenjaninaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari