Istočna Srbija je zbog prirodnih lepota, ekološki očuvanih predela, etničke i etnološke raznovrsnosti, potencijalno velika i značajna turistička destinacija. Samim tim i najveći nacionalni park u Srbiji, Nacionalni park Đerdap, ima veliku skalu mogućnosti za održivi turizam.

Budući da gastronomija kao tradicionalni element kulturnog nasleđa predstavlja važan segment turističke ponude i da hrana doprinosi potpunom kvalitetu odmora i kompletnog turističkog doživljaja sredine, gastronomija ima favorizovanu poziciju u turističkoj tražnji. Polazeći od te činjenice, Javno preduzeće Nacionalni park Đerdap Donji Milanovac, zajedno sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka i uz finansijsku podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, realizovalo projekat „Ukus Đerdapa – tradicionalna kuhinja Nacionalnog parka Đerdap“. Uz pomoć zainteresovanih strana, lokalne turističke organizacije Golupca i Kladova, kulturno umetničkih društava, hotelijera, ugostitelja, ali i pojedinaca, sprovedena su terenska istraživanja gastronomske kulture stanovništva u naseljima na području NP Đerdap.

– Proizvod ovog zajedničkog rada je knjiga „Ukus Đerdapa – tradicionalna kuhinja Nacionalnog parka Đerdap“ koja je i podrška ovogodišnjoj kampanji Turističke organizacije Srbije Soul food Srbia, koja prikazuje podneblje, poreklo i način pripremanja najrazličitijih srpskih specijaliteta širom zemlje. Ova knjiga treba da omogući turistima koji dolaze u Srbiju i posetiocima Nacionalnog parka Đerdap, jednog od najlepših i najinteresantnijih delova Srbije, da tokom svog boravka otkrivaju prirodno i kulturno nasleđe, kao i gastronomsku baštinu – kaže za Danas direktor JP Nacionalni park Đerdap Srđan Stefanović, očekujući da će „Ukus Đerdapa“ doprineti popularizaciji i razvoju održivog turizma i očuvanju tradicionalnog načina pripremanja hrane, gastronomske baštine i kulture ishrane stanovništva u NP Đerdap.

Tim angažovan na izradi ove zanimljive knjige računa da će njena praktična primena u seoskim turističkim domaćinstvima i ugostiteljskim objektima doprineti jedinstvenosti turističke ponude, ali i očuvanju gastronomske kulture koja je neodvojivi deo kulturne baštine. „Ukus Đerdapa“ biće promovisan danas, 21. marta u Beogradu, u Turističkoj organizaciji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari