Da li ste znali da je Petar Drugi Karađorđević jedini strani monarh čiji posmrtni ostaci se nalaze na tlu Sjedinjenih Američkih Država? Smešteni su u okrugu Lejk, tačnije u manastiru Svetog Save u Libertvilu, severnom predgrađu Čikaga.

Nije ni čudo, pošto u gradu i oko njega, kao i u celoj saveznoj državi Ilinois živi velika kolonija srpskih imigranata koji su počeli da se doseljavaju sredinom druge polovine 19. veka.

Iako već u četvrtom pokoljenju, koje ne pamti pretke koji su sa brdovitog Balkana stigli sa siromašnim prtljagom, tamošnji Srbi ne žele da se otrgnu od tradicije zavičaja. Stoga su i ove godine, 1. i 2. septembra organizovali tradicionalnu manifestaciju „Ukusi Srbije“. Događaj se poklopio sa američkim praznikom rada, a privukao je skoro 2.000 posetilaca, kako Srba, tako i njihovih komšija koji su sa znatiželjom probali ukusne đakonije.

– Hrana je naš pokretač, ona inspiriše – kaže Sofija Obradović Skalaci, predsedavajuća odborom koji organizuje „Ukuse Srbije“. Ona je okupila više od 200 volontera za prikupljanje priloga kako bi i ovogodišnja manifestacija bila izdašna. Održana je pored crkve Vasilija Ostroškog u Lejk Forestu, koja je, pored pomenutog manastira Svetog Save i manastira Presvete Bogorodice, jedan od tri duhovna centra koji okupljaju Srbe u okrugu Lejk, ali i iz celog Ilinoisa.

„Ukusi Srbije“ su zamišljeni kao porodična fešta na kojoj postoji po nešto za sve uzraste, i gumeni dvorci, košarkaška klinika i oslikavanje lica za decu, kao i izložba automobilskih oldtajmera, uvezeno pivo, rakija i vino iz Srbije, ili kafa pripremljena na stari srpski način za odrasle. Naravno, tu je i đuskanje uz tradicionalne balkanske zvuke. Ipak, jaz među generacijama, ali i nacijama gubi se pored trpeze.

– Ovde je sve pripremljeno na način kao što su to radile naše bake i prabake. Kremovi, nadevi i prelivi su ručno mućeni, na ražnju su pečena jagnjad i svinje koji su gajeni na farmama. Kvalitet hrane je ono što privlači ljude na ovoj manifestaciji, ne samo Srbe, već i naše komšije drugih nacija i vera – kaže Sofija Obradović Skalaci, koja gostima objašnjava da je srpska trpeza tako sočna jer je nastala pod uticajima Mediterana, kao i turske, austrijske i mađarske kuhinje.

Jagnjetina sa ražnja je i ove godine bila hit, prodavala se najbolje. Tajna je, kaže Obradovićeva, u sporom pečenju koje je trajalo više od sedam sati, kao i u upotrebi isključivo soli koja se razliva kroz unutrašnje sokove pečenja. Organizatori su se postarali da mesa ne manjka, pa je ispečeno 31 jagnje, a uz to i 13 svinja. Trpezu su upotpunili ćevapi, sarme, pite, sveži sir i ručno pravljeni hleb, te razni kolači, od šampite i krempite do baklave.

– Naša kultura je bogata, hrana nam je izvrsna, a naši ljudi su veoma prijateljski naklonjeni prema gostima – kaže Sofija Obradović Skalaci, koja objašnjava da je svrha manifestacije kako da okuplja Srbe iz okruga Lejk, ali i celog metropoliten područja Čikaga, kao i njihove komšije. Predsedavajuća organizacionim odborom ne krije zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija premašila prošlu, što ukazuje na trend rasta njene popularnosti.

Tome je doprinela i tradicionalna balkanska muzika, nastup crkvenog hora, folklornog ansambla. Ovaj muzički miks je, uz specijalitete, dao uvid gostima u bogatstvo srpske tradicije. Sve u svemu, organizatori na čelu sa Obradovićevom su zadovoljni jer je njihova manifestacija privukla veliku pažnju, sve je prošlo u najboljem redu. A već u ponedeljak, uz sumiranje rezultata i utisaka, krenulo se u pripremu za sledeću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari