Evropske i evroatlanske integracije su trenutno najvažnija pitanja Crne Gore, koja je prije mjesec dana dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije, a u decembru bi trebalo da dobije i datum za pretpristupne pregovore. Prema riječima predsjednika Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Skupštine Crne Gore Miodraga Vukovića, realno je očekivati da Crna Gora uđe u društvo demokratskih naroda do 2020. godine.


– Od obnove državnosti 2006. godine, Crna Gora je ubrzala proces evropskih integracija. Ako u decembru otvorimo pretpristupne pregovore, a ja mislim da hoćemo, predstoji nam bitka za ostvarenje evropskih standarda. U tom cilju, moramo se suočiti sami sa sobom, skenirati čitavu Crnu Goru i sva pitanja će biti otvorena. Razgovori će biti teški i zahtjevni, ali ćemo ih voditi na pravi način, naglasio je Vuković.

Za člana Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića, najbitnije je da Crna Gora poradi na jačanju institucija, koje, smatra on, treba da se stave iznad pojedinaca.

– U Crnoj Gori postoji i društveni i politički konsenzus za ulazak u EU, najvažnije je ostvarenje i poštovanje standarda EU, jer će se na taj način osnažiti naše institucije, što nam je osnovni cilj. Inače, evropske i NATO integracije su neodvojivi procesi i od velikog su značaja za Crnu Goru u bezbjednosnom i ekonomskom smislu, naveo je Mustafić.

A da su NATO integracije jedan od prioriteta Crne Gore, rečeno je i nedavno na javnoj tribini u Bijelom Polju koju je organizovao Koordinacioni tim za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlanskim integracijama Crne Gore.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kaže da je Crna Gora davno sebi postavila ciljeve evro-atlanskih integracija, potpuno svjesna obaveza, ali i koristi koje njihovo ostvarenje donosi.

– Mi u lokalnoj zajednici moramo pratiti neophodne reforme u državnoj upravi i na spoljnom i na unutrašnjem nivou, a potrudićemo se da uradimo sve što je u nadležnosti lokalne uprave da se ispune obaveze iz okvirnog sporazuma Crne Gore sa Savjetom NATO-a, i iz akcionog plana evro-atlantskih integracija, keže Žurić. On naglašava de je potrebno stvoriti efikasnu, profesionalnu i lako dostupnu, servisno orjentisanu lokalnu upravu, koja je u funkciji građana i društvenih i privrednih subjekata, na šta i standardi samog procesa ovih integracija usmjeravaju.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Franišek Lipka je istakao da njegova država lobira za ulazak Crne Gore u NATO u Briselu, kao i to da Slovačka ima i prograne pomoći kada su u pitanju evroatlanske integracije Crne Gore.

– Koristi ulaska jedne zemlje u NATO su demokratija, stabilnost i ekonomski prosperitet. Investicije ne dolaze u zemlju koju bije glas da je nestabilna. Slovačka je nakon ulaska u NATO i EU postala najveći proizvođač automobila u Evropi, istakao je Lipka. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore Tarzan Milošević je ngalasio da su osnovne vrijednosti NATO-a očuvanje mira i kolektivna sigurnost.

– NATO nije samo vojna sila, već i savez koji radi na izgradnji mira, što je pokazao time što je uspostavio komunikaciju između zemalja koje se na mnogim poljima nijesu slagale. Inače, NATO nikada nije započeo neki sukob, a između članica NATO-a ne može biti rata. Uključivanjem Crne Gore u NATO stvorilo bi se stabilno bezbjednosno i poslovno okruženje, povećanje ugleda Crne Gore u svijetu, bolji priliv kapitala i sigurnija budućnost, istakao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari