Ulazak Crne Gore u NATO i EU prioriteti su države Crne Gore, rečeno je na tribini o evroatlanskim integracijama koja je održana u petak u Bijelom Polju.

Ovaj skup su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore. Na ovu temu govorili su ministar bez portfelja Duško Marković, slovački ambasador František Lipka, slovenački ambasador Jernej Videtič, vojni analitičar iz Srbije Aleksandar Radić i koordinator Koordinacionog tima za implementaciju komunikacione strategije o evroatlanskim integracijama Dragan Pejanović.

Ministar Marković je istakao da je ulazak Crne Gore u NATO i EU najveći interes i da su to ključni republički prioriteti.

– Prednost našeg članstva u NATO je sloboda, bezbjednost, ekonomija i bolji prospritet. Ulazak u NATO je interes i građana i države. Važno je da budemo u ovoj Alijansi, jer ona brine o globalnoj stabilnosti i da bismo čuvali svoje interese treba da budemo u Asocijaciji. Crna Gora kao članica NATO biće ravnopravna sa Amerikom, Engleskom, Francuskom i drugim velikim državama, a ono što je ključno za Crnu Goru – stabilizujemo cijeli region. Evroatlanske integracije su naš snažan interes i želim podršku građana i vjerujemo da ćemo je dobiti, istakao je Marković.

Ambasadori Slovačke i Slovenije František Lipka i Jernej Videtič govorili su o iskustvima njihovih država kada je u pitanju ulazak u NATO. Lipka je naglasio da je njegova država ulaskom u NATO povećala strane direktne investicije.

– Ulazak Slovačke u EU još više je povećao priliv stranog kapitala, tako smo mi sada najveći proizvođači automobile u Evropi, istakao je Lipka. Visoke goste pozdravio je gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević, koji je istakao da je ovaj tim na nivou Crne Gore pokušao da približi građanima šta je to NATO i šta evroatlanske integracije znače za Crnu Goru.

– Mislim da je ovakav pristup i neposredna komunikacija sa građanima najbolja prilika da se razgovara na tu temu. Raduje me što je ovakva tribina održana i u Bijelom Polju i nadam se da će Bjelopoljci vremenom sve više prihvatati evroatlanske integracije, kazao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari