Predlog rezolucije o integraciji Crne Gore u NATO čiji je inicijator vladajuća Demokratska partija socijalista krenula je u Skupštinsku proceduru i očekuje se da će Skupština Crne Gore o njoj raspravljati na vanrednom zasjedanju sredinom septembra. U Rezoluciji koju je podnijelo 49 poslanika se kaže da je u periodu od obnove državnosti Crna Gora jasno pokazala da su njeni strateški državni prioriteti evropske i evroatlantske integracije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


„Punopravno članstvo u NATO je strateški cilj i predstavlja istorijsku šansu da svojoj zemlji, našim građanima i budućim generacijama obezbijedimo sigurno i dostojanstveno mjesto u porodicu razvijenih demokratskih država i naroda“, stoji u Predlogu rezolucije.

Predlog rezolucije o integraciji Crne Gore u NATO izazvao je različite reakcije u crnogorskoj javnosti kako od strane političkih partija tako i NVO sektora. Tako osim DPS-a Predlog rezolucije i učlanjenje Crne Gore u Alijansu podržali su koalicioni partneri DPS-a, Socijaldemokratska partija i Bošnjačka stranka kao i opoziciona Pozitivna Crne Gore i albanske partije i NVO „Alfa centar“, dok su protiv Rezolucije i članstva Socijalistička narodna partija i NVO „Pokret za neutralnost“.

Protivnici Predloga rezolucije i članstva smatraju da se otvaranjem teme NATO želi skrenuti pažnja sa drugih problema, prije svega ekonomskih, i da je ona izraz potrebe da se stvori privid značajno veće podrške procesu pristupanja NATO. Što se tiče podrške NATO-u od građana, prema poslednjem istraživanju CEDEM-a kod građana raste podrška članstvu. Prema tom istraživanju 36,3 odsto ispitanika je kazalo da bi odgovor bio potvrdan ukoliko bi sjutra glasali za članstvo Crne Gore u NATO dok bi odgovor 37,3 ispitanika bio negativan. Stav nije izrazilo 26,1 odsto ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari