Da muzika, pesma i igra ne poznaju granice potvrđuje i Treći međunarodni folklorni festival u Pirotu koji je počeo 13. a završava se u petak 17. avgusta. Festival je u okviru Pirotskog kulturnog leta organizovao Dom kulture pod pokroviteljstvom Opštine i izazvao je veliku pažnju Piroćanaca, posebno defilei ansambala ulicama grada pre svakog koncerta i nastupi na otvorenom.

Da muzika, pesma i igra ne poznaju granice potvrđuje i Treći međunarodni folklorni festival u Pirotu koji je počeo 13. a završava se u petak 17. avgusta. Festival je u okviru Pirotskog kulturnog leta organizovao Dom kulture pod pokroviteljstvom Opštine i izazvao je veliku pažnju Piroćanaca, posebno defilei ansambala ulicama grada pre svakog koncerta i nastupi na otvorenom. Zadovoljni su i učesnici Festivala i publika. Njihova zajednička ocena je da jezik nije bio nikakva prepreka i da je ovo još jedan dokaz da mladi ruše barijere i šire prijateljstvo među narodima.
Prve festivalske večeri, na Omladinskom stadionu ispunjenom do poslednjeg mesta nastupili su folklorni ansambli iz poljskog grada Budgoša, „Alat“ iz Trebinja u Republici Srpskoj, folklorni ansambl „Kočo Racin“ iz Skopja u Makedoniji, ansambl „Veselie“ iz Sofije u Bugarskoj, kulturno umetnička društva „Deli Jovan“ iz Klokočevca kraj Majdanpeka, AKUD „Lola“ iz Beograda i folklorni ansambl pirotskog Doma kulture. Festival je otvorio predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić, izrazivši nadu da će ovaj festival još dugo živeti i spajati gradove i narode.
Tokom trajanja Festivala nastupiće 16 folklornih ansambala iz zemlje, Bugarske, Poljske, Makedonije i Republike Srpske sa oko 600 učesnika.
Učesnici Festivala kažu da su naišli na lep prijem Piroćanaca i da ovaj festival, ima lepu budućnost. Jedan od umetničkih rukovodilaca KUD „Alat“ iz Trebinja Nebojša Ratković kaže da su prvi put u Pirotu, ali ne i u Srbiji.
– Atmosfera je zaista sjajna, publika je odlična i pored nastupa svake večeri se međusobno družimo. To je najvažnije i to se pamti – kaže on.
Koreograf u ansamblu „Veselie“ iz Sofije Oglin Ivanov kaže da su ovoga leta bili na festivalima u Grčkoj i Sloveniji, ali da im je ovde bilo najlepše.
– Organizacija je odlična i imam samo reči hvale za organizatore, koji su izabrali odlične ansamble. Doći ćemo ponovo – kaže Ivanov.
Umetnički direktor Ansambla „Kočo Racin“ iz Skopja Dobrivoje Manasijević kaže da se osećaju kao kod kuće.
– Prijatno smo iznenađeni koliko je puno publike na koncertima. Sve folklorne grupe su izuzetno kvalitetne i retko se dešava da festivali imaju ovako dobre ansamble. Mi smo Piroćancima prikazali deo našeg bogatog repertoara koji je video gotovo ceo svet – kaže Manasijević, a član uprave ansambla Spiro Mitrevski dodaje da je osluškivao reakcije publike koja je bila veoma zadovoljna.
Umetnički direktor AKUD „Lola“ iz Beograda Velimir Argovski je takođe zadovoljan nastupima folkloraca, ali i reakcijama publike.
– Prija kad vaš program prati oko 3.000 ljudi i ja verujem da je ovo događaj za Pirot. Sve ovo što smo prikazali publici radi se s puno ljubavi – kaže Argovski.
I šef ansambla „Žimija Bedgoška“ iz poljskog grada Bedgoška Elžbeta Kornaševska se slaže da je Festival dobro organizovan i da se lepo osećaju u gradu na Nišavi.
– Ovde smo prvi put i veoma smo zadovoljni organizacijom Festivala i prijemom publike. Atmosfera je sjajna i hvala svima na gostoprimstvu – kaže Kornaševska.
U ime organizatora folklorni pedagog Doma kulture Siniša Jovanovioć Baćan dodaje da su se trudili da na Festival dovedu kvalitetne ansamble.
– Sve se odvija bez problema. Veoma smo zadovoljni, a posebno nas raduje činjenica što je Festival naišao na lep prijem kod građana. Ulice su pune kada krene defile, a iz večeri u veče sve je više publike. Ne pamtim da je skoro bilo ovoliko posetilaca na Omladinskom stadionu – kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari