Polazeći od ideje da je stipendiranje jedan od načina da se uloži u budućnost, Opština Bor se, posle višegodišnje pauze, pridružila lokalnim samoupravama u Srbiji koje budžetskim sredstvima stipendiraju studente objavljujući konkurs za dodelu stipendija studentima osnovnih akademskih studija i studentima master akademskih studija u školskoj 2015/2016. godini.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema Odluci o stipendiranju studenata i nagrađivanju učenika opštine Bor u tekućoj školskoj godini biće dodeljeno ukupno 30 stipendija, pri čemu će biti stipendirano 20 studenata osnovnih akademskih studija i 10 studenata master akademskih studija. Iznos za pojedinca je inače 8.000 dinara mesečno, a sredstva su obezbeđena u opštinskom budžetu i isplaćivaće se u deset jednakih mesečnih rata.

– Razlog za donošenje ove odluke je stvaranje što boljih uslova za školovanje dece i omladine sa teritorije opštine Bor, jer našem gradu su potrebni stručni ljudi. Neophodno je da se koliko god je moguće ublaži teška materijalna situacija, i da se pruži prilika kako za nastavak školovanja tako i za nagrađivanje svima koji pokažu posebne uspehe u školi i na takmičenjima. Cilj je da se školovanje omogući i učini dostupnijim što većem broju mladih sa teritorije naše opštine. Nemoguće je odrediti koliko potencijalno veoma sposobnih i talentovanih ljudi nikada nije imalo prilike da razvije svoje sposobnosti samo zato što za njihovo školovanje nije bilo sredstava, ali jeste moguće sprečiti da se to i dalje dešava, kaže za Danas tim povodom predsednik opštine Bor Živorad Petrović.

Iz sredstava budžeta opštine Bor stipendiraće se od druge godine studija studenti osnovnih akademskih studija i studenti master akademskih studija koji se finansiraju iz budžeta na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, sa ostvarenim izuzetnim uspehom u toku školovanja, a koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Bor najmanje dve godine, saznaje Danas od načelnice Opštinske uprave LJubinke Jelić. Uslov za konkurisanje je takođe i najmanja prosečna ocena 8,5 ostvarena u prethodnoj godini studija i davanje godine za godinom, odnosno redovno studiranje.

Najmanja prosečna ocena važi i za nezaposlene studente prve i druge godine master akademskih studija, a uslov je i da nisu navršili 27 godina života. Redosled pri rangiranju utvrđuje se tako što prednost imaju studenti viših godina studija, studenti sa većim prosekom ocena, oni koji studiraju van mesta prebivališta, kao i studenti lošijeg materijalnog stanja. U Opštinskoj upravi Bor saznajemo i da je poslednji konkurs za stipendiranje studenata bio raspisan i sproveden za školsku 2008/2009. godinu, a da u novoj odluci ne postoje odredbe vezane za prioritetna zanimanja, niti su predviđene obaveze korisnika da na neki način „odrade“ stipendiju, kao ni obaveza opštine Bor da stipendistima obezbedi radno mesto.

Objašnjavajući razloge za donošenje odluke o stipendiranju studenata, načelnica Opštinske uprave navodi da se radi o stvaranju lakših i optimalnijih uslova za školovanje dece i omladine sa teritorije opštine Bor, a da bi teška materijalna situacija bila ublažena i povećane mogućnosti za nastavak školovanja, kao i nagrađivanja dece koja su pokazala posebne uspehe u školovanju i na takmičenjima. Cilj je da se školovanje omogući i učini dostupnijim većem broju dece i omladine sa teritorije naše opštine, kaže LJubinka Jelić.

Ulaganje u obrazovanje je svakako i ulaganje u budućnost, te tako i opštinske stipendije treba da stimulišu mlade ljude da se nakon školovanja vrate u svoju opštinu, donoseći nove, sveže ideje i inicijative za prosperitet i tako postanu aktivan deo te budućnosti. Zato će se sa stipendiranjem studenata u opštini Bor nastaviti.

– Ovo je na neki način pilot-projekat i ove godine ćemo videti kakvo je interesovanje i kakva je struktura studenata, pa ćemo za narednu godinu znati kako da se organizujemo i šta nam je potrebno, istakao je u nedavnoj izjavi lokalnim medijima član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje Goran Joksimović.

Sigurno je da će opštinske stipendije za same studente, a i njihove porodice predstavljati olakšanje za kućni budžet i bez obzira što stipendija ne garantuje radno mesto, potvrđuje napore lokalne samouprave da na adekvatan način nagradi za postignute rezultate, motiviše za nastavak obrazovanja, profesionalno usavršavanje i istraživanje, kao i da obrazovanje učini dostupnim o onima slabijeg materijalnog stanja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Skupština opštine uskoro o stambenoj strategiji

Bor –

Za kraj ove radne nedelje, u petak, zakazana je sednica opštinske Skupštine u Boru, a pred odbornicima lokalnog parlamenta biće obiman dnevni red i više od 20 predloga odluka koje su „prošle“ nedavno održanu sednicu Opštinskog veća. Po važnosti se izdvaja predlog odluke o završnom računu Opštine Bor za 2014. godinu, prema kojoj je tokom minule godine ostvareno 2,28 milijardi dinara budžetskih prihoda, odnosno 85 odsto od plana. U prošlogodišnjim rashodima najveći su bili oni za plate za zaposlene u javnom sektoru koji su učestvovali sa 27 procenata, dok je ostvareno 247 miliona dinara konsolidovanog suficita u budžetu, čulo se na sednici Opštinskog veća. Odbornici će odlučivati i o stambenoj strategiji opštine Bor za period 2015-2025, prema kojoj će naročita pažnja biti posvećena rešavanju stambenih pitanja socijalno najugroženijih stanovnika, mladih bračnih parova i osoba sa invaliditetom. Biće reči i o određenim kadrovskim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari