Na rumskoj političkoj sceni događaji ovog leta smenjuju jedan drugi skoro filmskom brzinom. Ni posle dva pokušaja rumska Skupština nije uspela da se konstituiše, pa im najverovatnije preti opet uvođenje prinudne uprave. Ubrzo posle izbora koalicioni sporazum su napravili radikali sa 18 i DSS sa četiri odbornika, što je dovoljno za skupštinsku većinu.

Na rumskoj političkoj sceni događaji ovog leta smenjuju jedan drugi skoro filmskom brzinom. Ni posle dva pokušaja rumska Skupština nije uspela da se konstituiše, pa im najverovatnije preti opet uvođenje prinudne uprave. Ubrzo posle izbora koalicioni sporazum su napravili radikali sa 18 i DSS sa četiri odbornika, što je dovoljno za skupštinsku većinu. Međutim, na konstitutivnoj sednici 8. jula usfalila je jedna odbornica radikala da bi se formirala većina i time uspostavila vlast u Rumi, pa je novo zasedanje zakazano za 17. jul. U međuvremenu novi koalicini dogovor su napravili DS, koji ima isti broj odbornika kao i radikali, i DSS, koji je trebalo da bude ozvaničen na narednom skupštinskom zasedanju. No, ni ovog puta nije bilo dovoljno odbornika koji bi činili kvorum za punovažno odlučivanje, tako da je u Rumi važi status kvo. Zakonski rokovi su istekli proteklog vikenda, pa ovoj sremskoj varoši preti ponovo uvođenje privremenog organa.

Beograd se pita

Prvi čovek rumskih radikala Aleksandar Martinović na pres konferenciji je rekao da su radikali bili spremni da učestvuju u radu konstitutivne sednice i da oni ostaju verni sporazumu koji je onomad potpisan.

-Za nas sporazum još uvek važi. Nismo obavešteni da je DSS raskinuo sporazum sa nama, ali smo spremni i za nove izbore ako do njih dođe – rekao je Martinović.

Predsednik OO DSS-a Dragan Božić nije želeo da komentariše drugu neuspešnu konstitutivnu sednicu rekavši da će izjavu dati tek kada istekne zakonski rok za formiranje nove vlasti.

Povodom izostanka socijalista za konstitutivne sednice predsednik Opštinskog odbora SPS-a u Rumi Dragan Kardaš nije imao zvaničnu izjavu, već je rekao da će se oglasiti posle konsultacija sa vrhom stranke u Beogradu.

Između dva pokušaja skupštinskog zasedanja na političkoj sceni bilo je obrta, navodnih „krimi priča“, tvrdnji o davanju mita i tvrdnji da je nedostajuća odbornica radikalka oteta, te da je reč o klasičnoj političkoj otmici. Da se odbornica Tina Antonić iz Pavlovaca pojavila na prvom zasedanju bila bi oformljena skupštinska vlast i Ruma ne bi imala problem koji trenuto ima. Radikali su u pauzi do drugog zasedanja tražili promenu odbornika, a kako je njihov zahtev odbila Opštinska izborna komisija uložili su žalbu Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici koji je prošle nedelje, dan pred novo zasedanje, doneo odluku po žalbi rumskih radikala na rešenje Opštinske izborne komisije da im se odbije zamena odbornika u Skupštini opštine. Tako je ova rumska tužno-smešna postizborna priča trebalo da dobije epilog nakon burnih zbivanja na rumskoj političkoj sceni, ali je u međuvremnu scenario pretrpeo izmene.

Šta se, zapravo, dešava?

– Odbornici SPS-a nisu došli, kao ni svi naši odbornici, pa nismo želeli da učestvujemo u radu ove sednice. Ja više sigurno neću zakazivati nove konstitutivne sednice. Čekaću 20.juli i onda ću obavestiti Ministarstvo za lokalnu upravu da skupština nije konstituisana – izjavio je Nenad Borović nakon drugog neuspelog pokušaja da se u Rumi održi konstitutiva sednica Skupštine. On je novinarima potvrdio da su pre samo nekoliko dana DS, DSS i SPS potpisali sporazum o koalicionoj vlasti u Rumi, ali da ne zna šta se dešava. Pretpostavlja da su se u DSS-u uplašili pretnji iz vrha stranke da će biti isključeni ukoliko se sa DS-om uortače. Tako Rumljani nisu opet izabrali čelne ljude opštine zbog nedostatka kvoruma.

Dobro upućeni u rumska zbivanja kažu da je pomenuta sednica OIK održana iza zatvorenih vrata, a preglasavanjem sa šest glasova protiv i pet za odbijen je zahtev radikla za zamenu odbornika, a kako je medijima izjavio predsednik komisije Dragoslav Hajduković, „ovakav slučaj nije izričito propisan, nema ni neke velike sudske prakse u ovakvim slučajevima, ali je uz konsultacije sa pojedinim sudijama, OIK doneo odluku koja treba da bude pravilna i u skladu sa zakonom“. Čitava zbirka nastala je zapravo kada je zakazana prva konstitutivna sednica SO Ruma i kada je falio pomenuti jedan odbornik da bi se napravila unapred dogovorena skupštinska većina između DSS-a i SRS-a. Kako se nedostajuća odbornica Tina Antonić iz Pavlovaca nije pojavila na zasedanju, njeni partijski drugovi su odmah naveli da je reč o političkoj otmici i da se ne zna kuda se Tina denula, jer je navodno oko dva sata noću otišla u nepoznatom pravcu u automobilu stranih registarstkih tablica. Tih dana Ruma je bila oblepljena i plakatima na kojima je pisalo: „Vratite nam odbornicu“, a tada je plasirana i priča da su „žuti“ potkupili neke odbornike jer su socijalisti, navodno, jednom od odbornika iz redova radikala nudili deset hiljada evra da se ne pojavi na sednici, pa kako to ovaj nije prihvatio pribegli su drugim metodama. Kasnije se ispostavilo da se Tina baškari negde na crnogorskom primorju ispod nekog suncobrana, jer kako je naveo njen brat, „otišla je na more da se odmori jer joj je dosta politike“. Policija je naknadno demantovala vest o otmici odbornice, uz konstatciju da se dotična nalazi na moru u Crnoj Gori.
Inače, da se Tina Antonić pojavila na skupštinskom zasedanju 18 odbornika radikala i četiri DSS-a bi imali većinu u Skupštini opštine. U tom slučaju, od ukupno 43 odbornika, 18 odbornika DS-a i tri odbornika SPS-a bili bi u opoziciji.
Nezadovoljni odlukom OIK radikali su uputili žalbu Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici, ali kažu da je ovakva odluka nezakonita i da se rešenje o odbijanju njihovog zahteva bavi procenama gde je njihova odbornica a ne i suštinom da li imaju pravo na zamenu odbornika.
– Mi tražimo da zamenimo odbornika, a pitanje gde je Tina Antonić jeste pitanje za policiju i sud. Izborna komisija je samo trebala da odgovori da li imamo pravo na zamenu odbornika ili ne. Umesto toga, dobili smo paušalnu konstataciju da je naš zahtev neosnovan, ali se iz rešenja ne vidi sa kojim zakonom nije u skladu naš zahtev – kaže predsednik OO SRS i narodni poslanik mr Aleksandar Martinović i dodaje da odluka Okružnog suda nije valjana jer je na delu potpuno ignorisanje države na pojavu kriminala i da država nije spremna da se obračuna s tim i sve to mirno posmatra skrštenih ruku. Ipak, ni odluke OIK i suda nisu doprinele da novu većinu naprave demokrate i DSS potpomognuti SPS-om, jer se na sednici 17. jula pojavilo samo 16 od 43 odbornika. Demokrate to tumače mogućim strahom članova DSS-a jer je stranački vrh zapretio sankcijama ukoliko se napravi koalicija sa DS-om. Šef rumskih demokrata i predsednik privremenog organa Nenad Borović navodi da je zakazao drugu konstitutivnu sednicu iako ne zna da li je na to čak i imao zakonsko pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari