Posebna drvena palica duga oko pola metra koja se završava pečurkom prastari je alat kakvim alasi love somove na Đerdapu.

Ritmični udarci bućkom po površini vode proizvode zvuk koji iritira dunavskog predatora, čine ga agresivnim i halapljivim pa onda lako postaje plen ribara. Polovinom avgusta, već duže od četvrt veka, u ribarskoj varošici Tekija, organizuje se sportsko-turistička manifestacija ’’Zlatna bućka Đerdapa’’. Ovogodišnju, inače 26. po redu, nije obeležio ni veliki broj učesnika, ni rekordni ulov, već određeni problemi . Naime, na jednoj strani bili su ribolovci i organizatori, a na drugoj poštovanje Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda i Pravilnika o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov na kome, što je i razumljivo, insistira JP ’’Nacionalni park Đerdap’’ Donji Milanovac koji gazduje ribolovnim vodama na području Đerdapa, dakle i na delu Dunava na kome se održava ’’Zlatna bućka’’. Prema ovom zakonu svako od učesnika ove tradicionalne manifestacije da bi izašao na vodu, mora da ima urednu dozvolu za lov soma bućkom i kako navode odgovorni u JP ’’NP Đerdap’’ nemoguće je napraviti izuzetak u slučaju ove i sličnih manifestacija.

– Izlaz iz ove situacije može da bude novi pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja ribolov, čija je izrada u toku. Prema ovom podzakonskom aktu, bućka od naredne godine više neće biti alat za privredni, već za sportski ribolov – rekao je na konferenciji za novinare održanoj u vreme ’’Zlatne bućke’’ u Tekiji direktor JP ’’NP Đerdap’’ Srđan Stefanović, opovrgavajući insinuacije da je ovo preduzeće protiv održavanja manifestacije, ilustrujući to činjenicom da je organizatorima manifestacije odobren zahtev za sto hiljada dinara finansijske pomoći.

Na 26. ’’Zlatnoj bućki Đerdapa’’ učestvovalo je 20 bućkaroša iz Beograda, Šapca, Kanjiže, Kladova i Tekije u 13 čamaca – bilo je sedam parova, a šest alasa je u „okršaj’’ sa dunavskim somovima išlo solo. Posle šest sati provedenih na vodi sa osam ulovljenih somova ukupno teških 47,1 kilogram titulu su osvojili Goran Milivojević iz Kladova i Živojin Keserović iz Tekije. Iza njih su Miodrag Ivić i Miroslav Đorđević iz Tekije koji su ulovili soma rekordera ovogodišnje tekijanske bućke teškog 29,8 kilograma i dugog 167 centimetara. Iako sam u čamcu, Živojin Bolbotinović iz Tekije izbućkao je treće mesto, ulovivši četiri soma teška 18,4 kilograma. Ukupno je ulovljeno 19 somova koji su bili teški 120,1 kilogram, a da je pored ribolovačke sreće bitno i iskustvo pokazalo je to što se pet čamaca na tekijansku plažu vratilo bez ulova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari