Poznato je da je šakal životanja predator i kao takva nanosi ogromne štete po lovni fond divljači u Srbiji. Zbog toga Lovački savez Srbije u svim lovištima na teritoriji gde se ta životinja nalazi organizuje hajke na nju. Tako je po sedmi put organizovan lov na Moravskog šakala na teritoriji koje pokriva Lovačko udruženje „Resava“, koji čine Lovačke sekcije iz Lučice, Prugova, Poljane i Vlaškog dola, sa preko 250 članova.

 Ovo udruženje je jedno od najboljih u Srbiji po broju ustreljenih štetočina, gde se svake godine odstreli preko 10 šakala i nekoliko lisica. Ove godine, iako je broj učesnika bio najveći sa oko 300 lovaca, ulov je bio nešto manji od uobičajnog. Ustreljeno je pet šakala i dve lisice. Razlog tome, kako kažu lovci, što je smanjen prostor na terenu gde se lovilo, kao i loši vremenski uslovi, jer je duvao snažan vetar(košava).

O kolikoj se štetočini radi govori nam bivši predsednik LU“Resava“ a sada član Orgazicionog odbora šakalijade Slaviša Pavlović Paja.

-Šakal je životinja predator koja nam je ratnih devedesetih godina došla sa rumunskih Karpata. Od tada se namnožila u svim krajevima Srbije, a posebno u Pomoravlju. Šakal uništava zečeve, mladu srneću divljač, gnezda sa pilićima fazana, jarebice i drugih ptica, kao i njihovih jaja…Pošto on nema prirodnih neprijatelja, sem čoveka, na nama lovcima je da da broj šakala organizovanim hajkama, dovedemo na razumnu meru, kako bi zaštitili lovni fond divljači-objašnjava Slaviša Pavlović.

Zborno mesto okupljanja lovaca bio je restoran Izvor, gde su lovci nakon doručka krenuli u lov na šakala. Pre samog polaska organizatori šakalijade na čelu sa predsednikom LU“Resava“, Novicom Radivojevićem lovcima su dali poslednja upustva, nakon čega su se grupno gotografisali i traktorima krenuli u predviđeno lovište.

Predsednik Orgazicionog odbora šakalijade Novica Radivojević kaže da je bezbednost učesnika najvažnije i da se sbog toga lovci moraju strogo pridržavati pravila.

-Ove godine hajku na šakala organizovali smo u lovištu „Sopotska kosa“, na potezu zvanom „Brankove rupe“ koji se nalazi u priobavlju reke Velike Morave u ataru MZ Lučica. Svi lovci detaljno su upoznati sa pravilima lova, kako ne bi došlo do neželjenih situacija, jer je bezbednost učesnika najbitnija-poručio je prvi čovek sedme „šakalijade“.

Tačno nakon tri sata lova lovci su se vratili na zborno mesto. Lovački plen bio je u vidu ustreljenih pet šakala i dve lisice. Posle uspešno završene hajke na šakali učesnici su nastavili druženje u restoranu Izvor. Tu su proglašeni pobednici u lovu na šakala, najhumaniji lovci, kao svaki put proglašen je i naj promašaj. Ujedno dodeljene su zahvalnice svim onim koji su doprenili uspešnoj organizaciji ove zanimljive manifestacije. Najbolji lovac bio je Kuvković Boris iz LU“Timok“ Zajčar-sekcija Mali izvor, dok je za najhumanijeg lovca proglašen kolega iz njegovog udruženja Pravdić Duško. Ove godine pehar za najrpromašaj dobio je Pravdić Borivoje iz Čačka. Specijalne zahvalnice dobilo je trojica rumunskih lovaca čije je prisustvo, pored lovaca sa teritorije čitave Srbije, omogućilo da manifestacija dobije međunarodni karakter.

Nakon oficijalnog dela lovci učesnici i njihovi gosti lagano su se uz „iće i piće“ opuštali. Raspoloženje im je podizao orkestar „Striževac“. Slavlje je potrajalo do duboko u noć.

Bogat meni

Meni na lovačkoj zabavi bio je izvrstan. Prvo su poslužena dva predjela. Jedno klasično, a drugo zimsko sa projom, čvarcima i pihtijama. Zatim na red je stigao lovački gulaš sa mesom divljači i pireom, koji se gostima od svih jela najviše dopao. Bilo je i jagnjećeg pečenje i neizbežnog roštiljskog mešanog mesa, kao i kupus salate sa ljutim papričicama. Na kraju služen je dezert u vidu baklava.

Paganski običaj kod Žagubice kao turistička manifestacija

„Priveg“ u Laznici

Žagubica – Demonstracije paganskih običaja postaju i deo turističke ponude pojedinih krajeva pa će u Homolju manifestacija „Priveg“, druga po redu, prema kalendaru priredbi Turističke organizacije opštine Žagubica, biti održana u nedelju 6. marta. Manifestaciju „Priveg“, čije održavanje ima za cilj da očuva običaje iz kulta mrtvih, organizuje Kulturno – umetničko društvo „Izvor“ iz Laznice u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Žagubica koja je suorganizator.

Predsednica KUD –a Laznica Slobodanka Dervišević, kaže da će satnica programa biti približno ista kao i prethodnih godina. Aktivnosti počinju u osam sati ujutru prikupljanjem drva, zatim će uslediti okupljanje učesnika programa i zajednički ručak.

Tradicionalno puštanje vode, jedno od glavnih obeležja manifestacije, počinje u 14 sati i 15 minuta a, po završetku demonstracije tog običaja, od 17 sati je defile učesnika programa od škole do centra naselja.

Centralni deo Privega 2016. godine u Laznici, paljenje vatre sa početkom 17 sati i 30 minuta, biće održano uz svojevrsno sprovođenje verskih običaja, a završnica manifestacije biće kulturno – umetnički programa gostujućih i domaćih kulturno-umetničkih društava od 18 sati i 30 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari