U dunavskoj varošici Tekiji, tik iza Đerdapskih Kazana, ovog se vikenda bezuspešno tražilo mesto više, a nezvanično svetsko prvenstvo u lovu soma bućkom i ove godine privuklo je brojne ribolovce i njihove navijače, pa je tokom 29. „Zlatne bućke Đerdapa“ sa više od 2.500 gostiju ova ribarska varošica utrostručila broj stanovnika.


– Ovogodišnja „Zlatna bućka Đerdapa“ bila je međunarodnog karaktera i u njoj su osim ribolovaca iz Srbije učestvovali i oni iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske. Najbrojniji su bili ribolovci iz Kanjiže, a bilo ih je i iz Novog Sada, Subotice, Beograda, Šapca i naravno sa Dunava, iz Donjeg Milanovca, Kladova i Tekije, koji su činili 35 posada. Samo takmičenje u lovu soma bućkom, ali i sve druge prateće manifestacije protekle su u najboljem redu, a zadovoljni su i takmičari i organizatori – kaže za Danas predsednik Turističkog društva Tekija Nenad Lukić.

Od njega smo saznali da je u Tekiji bio i ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu, koji je obišao rumunske takmičare i Tekijancima ponudio pomoć i saradnju u prekograničnim projektima.

Dva dana po šest sati takmičari provedu na vodi, da bi po povratku na obalu takmičarska komisija premerila ulov.

– Ovim metrom već 29 godina merim dužinu ulovljenih somova i čini mi se da je vreme da i metar i ja idemo u penziju. Biće to verovatno iduće godine, na 30. jubilarnoj bućki, ispričao nam je legendarni Joca Krofna u pauzi između dva merenja. Za dva dana bućkanja 70 takmičara u 35 čamaca ulovilo je 56 somova, koji su ukupno bili teški 195,5 kilograma. I u petak i u subotu Nedeljko Vladić iz Donjeg Milanovca i Ivica Jovanović iz Kraljeva ulovili su najveće primerke, ali to nije bilo dovoljno za pobedu koja je pripala Srećku Iliću i Raji Uroševiću iz Višnjice. Ova posada ulovila je pet somova teških ukupno 24,9 kilograma, dakle odlučivale su nijanse, kako nam rekoše i takmičarskoj komisiji. Trećeplasirani je bio par Duško Rakić iz Kanjiže i Branislav Stanković iz Šapca sa ulovljenih pet somova, koji su težili 19,15 kilograma.

Od pobedničkog para iz Višnjice kojima je prvo takmičenje u Tekiji donelo i prvo mesto čuli smo da su zadovoljni, da je bućka zanimljivo takmičenje i da će rado ponovo doći. Trećeplasirani par se požalio da je drugog dana takmičenja riba slabije radila, ali da na takmičenje, organizaciju, tekiju i Tekijance nemaju zamerki. Bilo je odlično, jako smo zadovoljni, rekoše nam oni. Jedina pripadnica lepšeg pola koja je barabar sa muškarcima bućkala jeste Vojislava Mojsilović iz Titela, koja je u Đerdap stigla zajedno sa Stevanom Mićinim.

– Soma je ona ulovila, ne ja. Kod mene nije htelo ni da pipne, reče Mićin, objašnjavajući da je on glavni „krivac“ što se Vojislava priključila bućkarošima, što je ona čekajući na red za merenje ulova potvrdila.

Sa svojom vikinškom kacigom Nebojša Stanimirović iz Leskovca, živi duže od 40 godina u Švedskoj, bio je na meti fotoaparata i kamera.

– I previše sam zadovoljan, mada nije bilo baš lako tamo na vodi, potrebno je da imate iskustvo. Ali sve je super, kaže zadovoljni i nasmejani leskovački viking, pridružujući se velikom broju takmičara i gostiju koji su uživali u svakom trenutku provedenom u Tekiji.

Lovina vraćena u reku

Na 29. „Zlatnoj bućki Đerdapa“, kada se podvuče crta, ulovljeno je ukupno 56 somova, koji su bili teški 195,5 kilograma. Sav višak ulova, budući da se radi o sportskom ribolovu, vraćen je u vodu, da sačeka 30. jubilarno takmičenje. Do idućeg avgusta, otkrivaju nam organizatori, biće gotova i monografija posvećena manifestaciji, a ozbiljno se razmišlja i o spomeniku bućki, ribarskom alatu koji je nepromenjen kroz vekove i danas koriste alase mameći iz dubina dunavske „brke“.

Dečiji karneval

Dečji karneval i izbor najbolje maske, izbor najlepše okućnice, pionirski kup u sportskom ribolovu na kome je pobedio Atila Sabo iz Kanjiže, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, sportska takmičenja na plaži, čine ovu tradicionalnu sportsko-turističku manifestaciju, čiji je najznačajniji deo ipak lov soma drevnom alaskom alatkom bućkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari