Pljevaljska cementara koja se nalazi na par stotina metara od centra grada, uskoro će biti uklonjena. Zbog velikog zagađenja životne sredine, cementara je zatvorena 1987. godine, a do zatvaranja poslovala je u sastavu Rudnika uglja Pljevlja.

Razlog za uklanjanje postrojenja cementare je plan Rudnika uglja da na toj lokaciji počne eksploataciju uglja, jer su utvrđene rezerve oko pet miliona tona. Prema sadašnjoj dinamici, eksploatacija tolikih rezervi uglja trajaće tri do četiri godine. Prije nekoliko dana Rudnik uglja Pljevlja je raspisao tender za izradu tehničkog projekta i rušenje objekata nekadašnje fabrike cementa. Prije početka uklanjanja cementare potrebno je da Rudnik dobije potrebne dozvole lokalne uprave i nakon toga će izabrati izvođača radova.

– Dimnjak, hale i zgrade nekadašnje cementare u Pljevljima biće uskoro uklonjeni, a rušenju će se pristupiti fazno ili u cjelini zavisno od novca kojim bude raspolagao investitor radova Rudnik uglja, rekao je Milan Knežević, rukovodilac ovog projekta. „U cilju eksploatacije uglja na lokalitetu cementara potrebno je ukloniti nadzemne djelove objekata ranije fabrike. Ponuđač je dužan da da cijenu za izradu tehničkog projekta bušenja, miniranja i rušenja, i cijenu rušenja objekata sa selekcijom svih materijala i odvozom odminiranih i isječenih blokova na deponiju udaljenu do tri kilometra“, rekao je Knežević.

Procjenjuje se da će izmještanje svih objekata nekadašnje cementare, uključujući i izmještanje podzemnih instalacija, koštati najmanje dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari