Poljaci koji su masovno otišli u gastarbajtere u Veliku Britaniju i Irsku često su žrtve modernih oblika ropstva, a kod nekih poslodavaca radni sat traje 100, a ne 60 minuta, tvrdi se u najnovijoj studiji britanskih sindikata.
Britanska sindikalna federacija TUC, koja okuplja 66 tamošnjih sindikata, sprovela je istraživanja među Poljacima i Litvancima koji u Velikoj Britaniji rade legalno, a čiji je položaj neizmerno bolji nego radnika na crno.

Poljaci koji su masovno otišli u gastarbajtere u Veliku Britaniju i Irsku često su žrtve modernih oblika ropstva, a kod nekih poslodavaca radni sat traje 100, a ne 60 minuta, tvrdi se u najnovijoj studiji britanskih sindikata.
Britanska sindikalna federacija TUC, koja okuplja 66 tamošnjih sindikata, sprovela je istraživanja među Poljacima i Litvancima koji u Velikoj Britaniji rade legalno, a čiji je položaj neizmerno bolji nego radnika na crno. Više od 50 odsto anketiranih gastarbajtera priznalo je da na poslu ima problema, svaki četvrti radi bez ugovora, samo na časnu reč poslodavca, a isto toliko Poljaka dobija nižu platu nego što je dogovoreno, citiraju studiju poljski mediji. Poslodavci češće krše prava gastarbajtera nego domaćih radnika, a Poljaci i drugi „novi“ Evropljani 10 puta češće od Britanaca rade za platu nižu od minimalca koji propisuju britanski zakoni.
Britanski poslodavci i kada sklapaju ugovor pronalaze razne, čak bizarne načine da prevare gastarbajtere, konstatuju tamošnji sindikati. „Računaju nam sat kao 100, a ne 60 minuta, i tvrde da je jednostavno takav kompjuterski sistem“, požalio se u anketi jedan od Poljaka. Drugi način da uštede novac je to da poslodavac sam organizuje smeštaj za svoje radnike i odbije im od plate višu sumu nego što bi normalno dali za takav stan ili sobu, a takođe ih ucenjuje da pristanu na loše uslove s pretnjom da će ih izbaciti iz stana. „Terali su nas da radimo 60 sati nedeljno i pretili da će nas izbaciti iz stana ako se bunimo“, tvrdi jedan od anketiranih.
Ima i nesporazuma i problema koji proističu iz nepoznavanja britanskih zakona i običaja i Poljake čudi zašto im razrezuju disciplinske kazne i odbijaju od plate ako nekog svog indijskog ili afričkog kolegu u svađi nazovu „crnim majmunom“. „Studija pokazuje da je reč o sistematskom iskorišćavanju gastarbajtera i o modernoj formi ropstva. Suviše se mnogo nepoštenih poslodavaca obogatilo na njihov račun“, rekao je nedavno poljskom dnevniku Gazeta viborča generalni sekretar TUC Brendan Barber.
Gastarbajteri su zasad minimalno uključeni u sindikalni pokret, svega oko tri odsto Poljaka u Velikoj Britaniji. U želji da im pomogne TUC već osniva specijalna „istočnoevropska“ odeljenja. Od maja 2004. godine do danas u registar zaposlenih u Velikoj Britaniji prijavilo se 430.000 Poljaka i 70.000 Litvanaca. Daša Pavlović,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari