Advokatica Refija Garibović, pravna zastupnica Zekirije Dugopoljca, bivšeg predsednika SO Novi Pazar, 22. marta ove godine Opštinskom sudu u ovom gradu podnela je tužbu protiv Grada Novog Pazara. Tužba, koja je zavedena pod brojem P1 238/09, podneta je „radi naknade štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora vrednosti 173.189 dinara“.

Navodi se da je tužilac do 7. jula 2008. godine obavljao funkciju predsednika Skupštine grada Novog Pazara kada je razrešen i sve do tada aktivno je radio. Administrativno-mandatna komisija dva puta, rešenjima od 31. jula broj 121-178/08 i 30. decembra prošle godine broj 131-52/08, odbila Dugopoljčev zahtev da mu se isplati naknada za neiskorišćeni godišnji odmor. Pravni zastupnik Zekirije Dugopoljca, pozvao se na Zakon o radu u državnim organima, i predlaže da Opštinski sud donese presudu „na ime naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor za 2008. godinu u trajanju od 30 radnih dana, isplati ukupan iznos od 173.189,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 07.07.2008.godine“.

U obrazloženju prvog rešenja, koje je potpisao predsednik Administrativno-mandatne komisije advokat Senko Crnišanin, navodi se da je zahtev neosnovan jer odredbama člana 76 Zakona o radu propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor ili deo neiskorišćenog godišnjeg odmora (odnosno srazmerni deo neiskorišćenog godišnjeg odmora, ukoliko u kalendarskoj godini zaposlenom prestane radni odnos), ukoliko krivicom poslodavca ne bude u mogućnosti da iskoristi godišnji odmor u kalendarskoj godini. Imajući u vidu navedenu odredbu, naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor pripada samo zaposlenom kome je uskraćeno pravo na korišćenje godišnjeg odmora, ukoliko je u toj godini zaposleni aktivno radio i pošto je utvrđeno, da se u tekućoj kalendarskoj godini imenovani nije obratio sa zahtevom za korišćenje godišnjeg odmora za 2008. godinu, zahtev se odbija kao neosnovan, jer nije utvrđena krivica poslodavca. U drugom rešenju Komisija se pozvala na član 73 stav 2. Zakona o radu u kojem se propisuje da zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje tri radne nedelje u toku kalendarske godine, a drugi deo najkasnije do 30. juna naredne godine i potvrđuje da je izdala potvrdu o neiskorišćenom godišnjem odmoru „kako bi imenovanom bilo omogućeno da neiskorišćeni godišnji odmor iskoristi kod drugog poslodavca ukoliko zasnuje radni odnos“. Gradska skupština je rešenjem broj 131-1/09 od 9. marta ove godine potvrdila odluke svoje komisije jer je Dugopoljac „izabrao platu u trajanju od 6 meseci u visini koju je imao u vreme prestanka funkcije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari