„Zbog krajnje neodgovornog i neprofesionalnog odnosa organizatora 52. Dragačevskog sabora trubača u Guči i posebno Adama Tadića prema trubačkim orkestrima sa juga Srbije, a posebno prema onim najmlađima“, vođe 14 orkestara sa juga Srbije najavljuju bojkot sledećeg sabora, kao i mogućnost organizovanja novog trubačkog festivala i to u Surdulici.


Nakon povratka iz Guče oni su održali sastanak u Surdulici kako bi javno izneli niz u najmanju ruku aljkavosti, pa čak i favorizovanja pojedinih orkestara. Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, poštovalac zanata kojim se bave trubači uglavnom romske populacije u ovoj opštini, pokušao je da smiri strasti i da predloži racionalno rešenje.

– Mi moramo organizatorima, pa i samom gospodinu Adamu Tadiću kao čelnom čoveku ove manifestacije, da uputimo pismo sa našim viđenjem situacije i predlogom mera za prevazilaženje postojećeg stanja. Dakle, da organizatorima predložimo standarde za učešće, visine nagrade, promotivne nastupe i sve drugo što će buduće važiti za sve učesnike – rekao je Tončev.

Trubač Siniša Stanković iz sela Zagužanje kod Surdulice u izjavi za lokalni OK Radio rekao je da „on ne želi više da vidi ni Guču, ni Adama Tadića jer smatra da se organizatori prema orkestrima koji Guči donose i slavu i novac odnose kao prema predmetima, a ne ljudskim bićima“

– Pitam ja vas da li je normalno da pioniri i omladinci, kako u pojedinačnoj, tako i grupnoj konkurenciji, od organizatora ne dobiju nijedan sladoled. Organizatori toj deci nisu obezbedili ni da jedu, ni da piju, niti da spavaju, pa su se klinci snalazila po dragačevskim šupama i nastrešnicama – ljutito priča Stanković, čiji je desetogodišnji sin Darko osvojio prvu trubu u pionirskoj konkurenciji.

Trubač Bojan Krstić iz Vladičinog Hana je javno pred novinarima pročitao SMS poruku sa mobilnog telefona i pročitao SMS poruku koja mu je stigla završne večeri 52. Sabora, u subotu, 11. avgusta u 18,26 minuta.

– Evo dragi prijatelji, ja sam sat pre početka programa, na kome se odlučivalo o najboljim na Saboru, dobio poruku da će prva nagradu pripasti orkestru iz Knjaževca. Ako ovo nije dokaz neregularnosti i favorizovanja, šta je onda dokaz – pitao se rezignirano Krstić u izjavi na sastanku u Surdulici, a prenosi OK Radio.

Novica Tončev je predložio da opština Surdulica, u kojoj je registrovano 25 trubačkih orkestara, pokrene inicijativu o pokretanju novog festivala.

– Ovo je dobra prilika da na greškama drugih napravimo sopstveni festival trube. Hajdemo da u Surdulici već sledećeg leta napravimo balkanski Truba fest. Takvu međunarodnu manifestaciju podržaće nekoliko država, na desetine opština i brojni sponzori – rekao je Tončev.

„Bela knjiga“ o nameštaljkama

– Spremni smo da iznesemo sve detalje u javnosti o pritiscima koji su vršeni na nas, načini organizacije i da ukažemo da je Guča izgubila smisao u pogledu takmičarskog duha i trubačkog viteštva – potvrdio je za Danas Siniša Stanković. I druge vođe orkestara sa juga Srbije najavljuju da će javnosti predočiti šta se događalo „na poslednjem, ali i ranijim Saborima iz scene“.

Učesnici sastanka

Sastanku u Surdulici prisustvovali su šefovi trubačkih orkestara: Elvis Ajdinović, Siniša Stanković, Bojan Krstić, Nebojša Ivanović, Božidar Nikolić, Bojan Ristić, Stojan Krstić, Vladimir Ivanović, Darko Stanković, Saša Krstić, Stefan Ristić, Kristijan Trajković i Marjan Krstić, a očekuje se podrška i orkestara iz Vranja, Grdelice i Bojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari