Blizu 500 bivših radnika kompanije ATB Sever, koji su tužili firmu zbog neisplaćivanja zaostalih ličnih dohodaka, od 1997. do 2002. godine, našli su se pred novim problemom. Iz suda im se preti plenidbom, jer su njihove tužbe, odnosno zahtevi za isplatu nadoknade, proglašene zastarelim, te im se na ime sudskih i advokatskih troškova traži da plate između 30 i 60.000 dinara.

Reč je o ljudima koji nakon otpuštanja iz Severa uglavnom nemaju novi posao, i o generalno siromašnim porodicama koji te troškove ne mogu platiti. Iz udruženja građana Solidarnost, koje zastupa ove radnika, pak, tvrde da ovakva sudska rešenje nemaju zakonsku osnovu, jer se sud poziva na činjenicu da je privatizacija u Severu okončana 2005. godine, dok su radnici zahtev za isplatu zaostalih zarada podneli nakon toga. Solidarnost navodi da je ugovor o prodaji, odnosno privatizaciji Severa, austrijskom ATB-u potpisan 2004. godine, a da proces privatizacije traje pet godina.

„Da bi se ovo rešilo u skladu sa Zakonom o privatizaciji, udruženje Solidarnost se obratilo Ministarstvu pravde, Vladi Srbije, Visokom kasacionam sudu, Ustavnom sudu RS, Odboru za ustavnost i zakonodavstvo Skupštine Republike Srbije, načelniku Severnobačkog okruga Nikoli Repcu, gradonačelniku Subotice. Od svih njih smo tražili da delaju po zakonu i nadležnostima; sada je to hitna potreba jer nekim ljudima preti plenidba od strane sudskih izvršitelja. Mi naglašavamo da Solidarnost neće dozvoliti da se „u ime zakona“ i na osnovu nezakonitih sudskih odluka radnici dodatno opljačkaju. Mi smo oformili mobilne timove od 10 do 30 građana koji su u promptnoj pripravnosti, spremni da radikalnim merama zaštite bivše radnike Severa od plenidbe teško zarađene imovine. Da ne bi došlo do težih incidentnih situacija, zahtevamo da iznađete način da se stavi pod moratorijum izvršenje sudskih rešenja, dok nadležni državni organi (a i vi sami) ne odgovore po Zakonu o privatizaciji – koji je tačan datum završetka privatizacije Severa“, navodi se u pismu koje su sudskim instancama i javnosti uputili iz udruženja Solidarnost.

„Na osnovu dokaza i činjenica, uvereni smo da će svi radnici Severa koji su tužili kompaniju ATB Sever za zaostale zarade dobiti pozitivna rešenja. Pitanje je samo da li sudovima i vlasti u Srbiji treba 480 do 1.000 novih procesa u Strazburu. Ako do toga dođe, to će biti znak neprofesionalnosti i nesposobnosti čitavog pravosuđa u Srbiji“, navodi se u pismu Solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari