Rukovodstvo i radnici Aedroma „Nikola Tesla“ iz Beograda poklonili su seoskoj školi u Maleševu, opština Golubac, pet računara sa opremom u vrednosti od oko 4.000 evra. Četvorazredna škola u Maleševu u kojoj pohađaju nastavu samo 12 učenika od prvog do četvrtog razreda, ubraja se u red dobro opremljenih područnih odelenja koja se nalaze u sastavu matične škole „Branko Radičević“ iz Golupca. Donacijom računara nastavnom osoblju i učenicima u Maleševu, samo je početak jedne dobre saradnje između Aedroma „Nikola Tesla“ i škola sa područja opštine Golubac.

– Želja je Aedroma da se ovakvim donacijama unapredi kvalitet obrazovanja širom Srbije, kako na istoku, tako i na jugu. Želimo da mladi ljudi, odnosno da đaci u osnovnim i srednjim školama imaju iste uslove u obrazovanju kao deca u Beogradu, Novom Sadu, Nišu… Zato smo donirali školi u Maleševu pet računara, što je samo početak u nizu pomoći koje želimo da pomognemo opštini Golubac. Pored toga, želimo da 50 učenika osnovnih i srednjih škola budu gosti Aedroma „Nikola Tesla“ kada ćemo im prirediti bogat jednodnevni sadržaj ispunjen obilaskom muzeja vazduhoplovstva, a na kraju ćemo zajedno pogledati jednu pozorišnu predstavu, naglasio je predsednik Upravnog odbora „Nikola Tesla“ Beograd, Mile Načikić.

– Deca koja imaju kvalitetno obrazovanje ona će sutra biti i stručnjaci u svom poslu. Svaka čast Aedromu „Nikola Tesla“ na ovoj vrednoj donaciji, a nadam se da u Srbiji ima još ljudi dobre volje koji žele da pomognu, a ovaj trenutak je samo početak dobre saradnje između Osnovne škole „Branko Radičević“ Golubac i Aedroma „Nikola Tesla“ iz Beograda – rekao je direktor škole, Vojislav Budimirović.

Donacijom pet računara i formiranjem informacionog sistema, prvog ovakve vrste u opštini Golubac a I Braničevskom okrugu, učenici ove škole dobili su povoljne uslove za nastavu kao njihovi vršnjaci u većim gradovima u Srbiji.

– Uradili smo prvi Informatički centar u područnom odelenju ovde u Maleševu, sa pet računara i internetom što će modernizovati nastavu. S pravom mogu da kažem da je ovo prva seoska škola koja je dobila informatički centar, što se posebno zahvaljujemo rukovoodstvu Aedroma „Nikola Tesla“ na ovoj vrednoj donaciji. U ovom područnom odelenju radim već 20 godina i mogu da se pohvalim da ovde na svakih deset godina iz škole izađe jedan učenik generacije. Pored toga, ovo je selo koje ima preko 40 stručnih i obrazovnih ljudi, što je za svaku pohvalu za selo koje ima 60 domaćinstava. Uradićemo i svoj sajt, kaže Dragan Furunović, nastavnih razredne nastave i predsednik SO Golubac.

Kao i u ostalim seoskim sredinama u Srbiji i ovo malo naselje sa oko 80 domaćinstava suočava se belom kugom. Iz godine u godinu sve je manji broj mališana koji polaze u školu, pa primera radi u prošloj školskoj godini nastavu je školi u Maleševu pohađalo 22-je, a od ove jeseni samo 12-toro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari