Umesto šančeva vreme za mostove 1

U prisustvu većeg broja građana, predstavnika lokalne vlasti, države i diplomatskog kora obeležena je 210-godišnjica Boja na Mišaru.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je da na ovom mestu slavimo pobedu, slavimo slobodu i odajemo dužnu počast ustanicima. Od Mišara, do Cera i Drine vođeno je više ratova i bitaka, dovoljnih za tri naroda. Posle 210 godina vreme je da se zapitamo da li smo spremni za nove izazove. Ne treba više da gradimo šančeve već da se povezujemo sa svetom. Ministar Aleksandar Vulin podsetio je da Srbija nije birala ratove i bitke, ni tada ni devedesetih godina. Vodila ih je zato što je postojala i zato što je tu gde jeste. Svaka generacija odgovorila je svom zadatku: da ne pristane na vladavinu jačeg, od Mišara ko Košara, rekao je Vulin.

Parastos mišarskim junacima služio je vladika Lavrentije sa sveštenstvom a vence su položili predstavnici Grada Šapca, Ministarstva za rad, Vojske Srbije, princ Aleksandar Karađorđević, udruženja građana kao i predstavnici Rusije, Francuske, Grčke, SAD, Gvineje, Palestine i Tunisa.

U Boju na Mišaru ustanici su pod vođstvom Karađorđa izvojevali prvu veliku pobedu protiv regularne turske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari