Duže od tri godine radi se na pravljenju adekvatnog Programa rekonstrukcije lokalne administracije, da bi na poslednjoj sednici Gradskog veća bila doneta odluka o reorganizaciji kako bi se povećala efikasnost u radu. Okosnicu čini to da će umesto sekretarijata biti formirana odeljenja, za koja će biti urađena nova sistematizacija.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Odeljenje za budžet i finansije biće posebno i baviće se isključivo nadležnostima iz svog sektora, dok će Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj pokrivati, što do sada nije bio slučaj, i oblast poljoprivrede, saobraćaja, turizma i uslužnih delatnosti. Predviđeno je i da budu objedinjene službe Komunalne i inspekcijske službe kako bi se povećala efikasnost u poštovanju gradskih odluka. Novinu predstavlja i Služba za upravljanje u vanrednim situacijama, koja će se strateški baviti prevencijama rizika i osetljivim pitanjima izdvajanja sredstava Grada za prevenciju od poplava i drugih rizika.

– Najvažnije je da neće biti novih zapošljavanja, već će se, nakon rešavanja viška zaposlenih, jedan broj radnika prerasporediti u nova odeljenja. Nakon usvajanja ovih izmena na narednom skupštinskom zasedanju ostaje još donošenje novog akta o sistematizaciji radnih mesta, naveo je Zoran Antić, gradonačelnik Vranja. Donošenje ovakve odluke sem što treba da poboljša efikasnost cele Gradske uprave usklađeno je i sa aktuelnim zakonskim aktima.

Puno praznog hoda

– U aktuelnoj situaciji moraće više da se radi. Pokušaćemo da smanjimo opterećenje na jednu trećinu zaposlenih koji imaju maksimalni učinak u gradskoj administraciji, u odnosu na one koji imaju puno „praznog hoda“ i deluje nefunkcionalno. To je proces i moramo biti svi maksimalno angažovani kako bi građani videli efekte, u protivnom to će se odraziti na zarade koje su ionako dosta niske u odnosu na druge gradove, otvoren je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari