U zrenjaninskom naselju Mužlja humanitarna organizacija „Caritas“ pokrenula je uređenje zapuštene javne površine u park. Reč je površini koja se nalazi u neposrednoj blizini centra Mužlje, u čijoj se blizini, posle obilnih kiša i otapanja snega, stvara ogromna količina vode.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U letnjim mesecima stanovnici okolnih kuća žale se na veliki broj komaraca, a zbog velikih vrućina meštani su izloženi i opasnostima od izbijanja požara. Sve je to bio razlog da se planira uređenje ove površine, a za čitav posao organizacija „Caritas“ obezbedila je preko konkursa značajna sredstva.

– Konkurisali smo kod austrijskog Caritasa za finansijska sredstva za realizaciju ovih radova i dobili pomoć. Projekat je vredan 39.000 evra i traje godinu i po dana. Nedavno je započet sečom i uklanjanjem trske, nakon čega sledi čišćenje divlje deponije, ravnanje površine, produbljivanje kanala za odvod atmosferske vode. Sledećeg proleća predstoji nam ozelenjivanje cele površine, sadnja drveža i formiranje parka sa kompletnim sadržajima, navodi Tibor Halmai, koordinator projekta i direktor humanitarne organizacije „Caritas“ u Zrenjaninu.

Prema njegovom objašnjenju, ova organizacija je tokom protekle godine u prostorijama MZ Mužlja organizovala seriju predavanja o zaštiti životne sredine, o načinu blagovremenih intervencija i pružanja pomoći tokom elementarnih nepogoda poput poplava i požara. Da ne bi sve ostalo na rečima potrudili su se učesnici predavanja, koji su predložili da se površina na kojoj raste trska i čiji delovi liče na deponiju, očisti, ulepša i izgradi park. Tako je zrenjaninski Caritas, na inicijativu zainteresovanih građana, započeo prikupljanje finansijskih sredstva za realizaciju planiranih radova. U realizaciju projekta uključeni su Grad Zrenjanin, Savet Mesne zajednice, Dobrovoljno vatrogasno društvo, članovi civilnih organizacija i brojni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari