Početak rada međunarodnog pravosudnog Mehanizma, koji će naslediti haški Tribunal, obeležen je juče svečanošću u sedištu suda u Hagu. Mehanizam će, između ostalog, odlučivati o svim žalbama na prvostepene presude koje će Tribunal izreći na kraju procesa Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, i Vojislavu Šešelju.


Tribunal će, paralelno sa Mehanizmom, u sadašnjem obliku nastaviti da radi dok ne izrekne prvostepene presude u tim predmetima. Mehanizam će odlučivati i o zahtevima pravosnažno osuđenih osoba za prevremeno oslobađanje, kao i eventualnim zahtevima za reviziju presuda ili nova suđenja. Među zadacima Mehanizma biće i upravljanje velikom arhivom koju je Tribunal stvorio tokom 20 godina rata, i pružanje podrške pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji.

Predsednik Tribunala Teodor Meron, koji je i predsednik Mehanizma, ocenio je, na jučerašnjoj svečanosti, da je sud u Hagu „demonstrirao da zajednička posvećenost odgovornosti može i hoće nadjačati nekažnjivost; da najteži zločini mogu biti kažnjeni, ma ko da su njihovi arhitekti, kao i da je principijelna, fer i nepristrasna pravda jedini način da se održi vladavina zakona“. Američki sudija Meron rekao je i da se „na tim snažnim temeljima sada može uzdići Mehanizam i zauzeti svoje mesto među međunarodnim institucijama“. Podsekretarka UN za pravna pitanja Patriša O’Brajen naglasila je da je radom Tribunala „okončana stara era nekažnjivosti i polako, ali sigurno počela era odgovornosti“ u kojoj „niko nije iznad zakona, a naročito ne šefovi država“. „Suverenost država uklonjena je kao prepreka međunarodnoj pravdi“, ocenila je O’Brajen. Na svečanom otvaranju Mehanizma govorili su i glavni tužilac tog tela Hasan Džalou, glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc, ministar pravde Holandije Ivo Opstelten, gradonačelnik Haga Jozias van Artsen.

Šešelj traži izuzeće Harhofa

Hag – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj podneo je juče predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa, uz obrazloženje da je prekršio pravni osnov Statuta suda, koji propisuje da sudije moraju biti nepristrasne i čestite osobe visokih moralnih kvaliteta. Kako se navodi u saopštenju SRS, Šešelj je naveo da „Harhof ne krije sklonost da uvek osuđuje samo Srbe“. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari